Pozitivno ludilo na ‘Pozitivnom koncertu’

Dubioza kolektiv, Stereo MCs, Kawasaki 3P i Svadbas bili su razlog rasprodanog Doma sportova u petak, a tko su među njima bili glavni krivci za danas promukla grla većine nije teško pogoditi…

Dubioza kolektiv u Domu sportova na ‘Pozitivnom koncertu’ (Foto: Nino Šolić)

„Pozitivan koncert“ bio je naziv eventa za odgajanje tzv. AIDS free generacije, odnosno spoj edukativnog i zabavnog, spoj liječničkih savjeta i glazbe, večer kad su napuhani kondomi letjeli dvoranom. Vrijeme događanja bio je petak 2. prosinca, večer nakon obilježavanja međunarodnog Dana borbe protiv AIDS-a, mjesto događaja bila je velika dvorana zagrebačkog Doma sportova koja je za tu prigodu bila rasprodana nekoliko dana unaprijed, jer su Dubioza kolektiv, Stereo MCs, Kawasaki 3P i Svadbas svakako bili garancija dobrog koncertnog provoda koji će ujedno najvjerojatnije biti zabilježen kao posljednji ovogodišnji kvalitetni koncertni spektakl u metropoli. Jer ipak je odgovorna uloga zabave i „otvaranja očiju“ publici dana glazbenicima koji spadaju u popularno zvanu kategoriju urbane glazbe, a ne estradnim licima, što je samo plus cijelom organizacijskom timu koji je želio glazbeni događaj na nivou, a ne glazbeni događaj po svaku cijenu.

Stereo MCs u Domu sportova (Foto: Nino Šolić)

Zanimljiv je bio i raspored nastupa izvođača. Headliner večeri opravdano je bio bosanskohercegovački Dubioza kolektiv koji je u deliriju držao cijelu dvoranu od trenutka kad se pojavio na pozornici, i kad je prvi dio nastupa bio rezerviran za pjesme na engleskom jeziku s novog albuma. Dubioza kolektiv je jednostavno adrenalinska dub/ska/etno bomba čija eksplozija ne prestaje, a isti efekt na publiku u transu bi imao i da vokalni dvojac Almir Hasanbegović i Adis Zvekić pjevaju na svahiliju. No opet i u takvoj koncepciji postojala je uzlazna gradacija, jer kad je Dubioza odlučila poslati poruku na jeziku kojeg je razumjela cijela dvorana, bilo je dovoljno samo da bez glazbene podloge pjevači izuste „Vratiće…“ da bi cijela dvorana gromoglasno otpjevala ostatak refrena pjesme „Walter“ s najpopularnijeg albuma „5 do 12“.

Tijekom takve kipuće atmosfere u dvorani koja je dodatno gorivo kod publike imala i u činjenici da je riječ o najboljem ispušnom ventilu domaće predizborne frustracije bilo je jasno da naši stari gosti Stereo MCs tu vrstu emocije kod publike nikako ne bi mogli proizvesti. Iako i oni su standardno bili na visini zadatka, uostalom kada nisu bili? Rob Birch nije mirovao ni sekunde i također je svojski s ostatkom benda bio konstantno angažiran na podizanju raspoloženja prisutnih, pogotovo kad su u pitanju bili koncertni aduti „Connected“, „Deep Down & Dirty“ i „Step It Up“.

Kawasaki 3P u Domu sportova na ‘Pozitivnom koncertu’ (Foto: Nino Šolić)

Prvo pravo dizanje atmosfere u dvorani postigao je Kawasaki 3P. Tomfa, Demirel i ekipa su također snažno „nagazili“ na ritam i ničim nisu odavali znake umora obzirom da su se prije toga 16 sati truckali u kombiju jer su večer prije nastupali u Skopju u Makedoniji. A i sam početak njihovog nastupa bio je efektan jer su članovi izlazili jedan po jedan na pozornicu čime je zvuk gradacijski dobivao na snazi. Prvo samo Davor Viduka na gitari, zatim a capella Tomfa i Demirel i potom ostatak benda kad je nastupila „baražna vatra“ tijekom koje je dobar dio pristiglih doslovce potrčao u prve redove kako bi se prepustili razudanom pogo plesu.

Najkraćih rukava u cijelom događaju po pitanju brojnosti publike ostali su domaći art rokeri Svadbas koji su otvorili „Pozitivan koncert“, ali opet njihov i inače ne pretjerano ekstrovertan stil pokazao se u ovom slučaju kad su u društvu tri adrenalinska i pokretačka benda, solidnim za ugrijavanje i muvanje „ranoranilaca“ po dvorani. Svojim statusom i mjestom na domaćoj sceni Svadbas svakako pripadaju gore nabrojanom društvu, ali kad se uzme u obzir efekt koji su svi ostali te večeri proizveli kod publike, Svadbas kao da nije bio na domaćem terenu.

No opet kad se sve zbroji „Pozitivan koncert“ imao je kvalitetan line-up koji je proizveo masovno zadovoljstvo, a autor ovih redaka za vrhunce događaja će izdvojiti Dubiozu kolektiv i Kawasaki 3P.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X