Pravda za rock and roll – Jovana Popović upravo puštena iz zatvora

U trenutku kad je odvjetnik uhićene glazbenice i aktivistice iz Kikinde u Srbiji predao još jednu žalbu i zahtjev za puštanje iz zatvora, ali i u trenutku kad je peticiju za njeno oslobađanje potpisalo 12,500 građana Srbije, Jovana Popović puštena je na slobodu.

Jovana Popović (Izvor: Youtube)

Podsjećamo da je uhićenje Jovane Popović pratio čitav niz kontroverzi, što je uzbunilo i dobar dio srpske, posebice, kulturne javnosti. Navodno je uhićena zbog kršenja mjera karantene koje su na snazi u Srbiji zbog pandemije koronavirusa, no spekulira se da je pravi razlog pjesma “Bagra” čiji spot je objavljen na Youtubeu 22. siječnja ove godine.

Ono što smo konkretno doznali jest da je Jovana Popović 14. ožujka doputovala iz Crne Gore. Na graničnom prelazu je poput svih putnika samo dobila letak sa zdravstvenim upozorenjem u kojem je pisalo da narednih 14 dana putnici nastoje smanjiti socijalne kontakte posebice ako dolaze i posebno ugroženih zemalja (u tom trenutku je to bila Italija) i ako osjete simptome bolesti da se javi za to nadležnoj liječničkoj službi.

Deset dana kasnije, tj. 24. ožujka Jovana Popović je privedena na saslušanje i tada su joj izdana dva dokumenta; “Zapisnik o sprovedenom sanitarnom nadzoru nad putnikom u međunarodnom saobraćaju i izrečenom usmenom rešenju” i “Rešenje Sektora za inspekcijske poslove, Odeljenje za sanitarnu inspekciju, Odsek / grupa za sanitarni nadzor za granično područje” (dokumenti su u posjedu redakcije Ravno do dna). Obadva dokumenta datiraju od 24. 03. 2020. što na samim dokumentima i piše, a osim Jovaninih osobnih podataka, adrese i matičnog broja spomenuti nisu potpisani od nadležnih osoba. Uz to riječ je o dokumentima koje izdaju i potpisuju granične kontrole na ulasku u zemlju, a u Jovaninom slučaju ispada da je “Zapisnik” i “Rešenje” pograničnih sanitarnih službi dobila nakon što je već deset dana boravila na svojoj kućnoj adresi u Kikindi, a zbog ‘kršenja’ istih je bila zatvorena sve do današnjeg dana.

Time se možda potvrđuju spekulacije da je Jovana Popović bila ‘preventino zatvorena’ zbog svog aktivističkog djelovanja. Jedan od razloga je pjesma “Bagra” čiji spot je objavljen na Youtubeu 22. siječnja ove godine. Radi se o prilično staroj pjesmi koja datira još iz 1995. godine s eponimnog albuma grupe Teatar i koja je dakako bila usmjerena tada protiv režima Slobodana Miloševića. Jovana Popović je sa sastavom naziva Pravda za rock and roll pjesmu nedavno obradila i snimila spot u produkciji RTV VK uz podršku Novog Optimizma.

Za one koji manje poznaju aktere i situaciju, radio stanica RTV VK iz Kikinde u vlasništvu Zorana Mileševića (ujedno i producent “Bagre”) bila je jedan od najproganjanijih medija devedesetih godina i bila je čak šest puta nasilno gašena.

Pored spota “Bagra” mnogi sumnjaju da je pravi okidač za sankcioniranje Popović bio njen intervju za Direktno.rs naslova Jovana u ime mladih: “Bagra” je protiv nepravde i nenormalnih pojava u kojem je Jovana direktno izgovorila jedno svima znano prezime u kontekstu sustavnog ‘poseljačivanja’ scene.

“Godinama se naš rokenrol ušuškava po seoskim slavama i šatrama sa folk kolegama. Rokenrol “vipovci”, za jednu nulu više, uredno se tale sa gradskim seljacima po komisijima, pinkovizijama i trgovima”, a sve se odigrava po duboko usađenoj “narodnoj volji” folk – rok ključa, sekund šunda – sekund “vagabunda”. Koga briga što posetilac ne zna ni muziku ni tekst, kao Nosilac sendviča i crvene na Čorbinoj slavi, kod Vučića.” – kazala je u tom intervjuu.

Od objave našeg prvog teksta o uhićenju Jovane Popović, na našu adresu su došli brojni mailovi zahvale od ljudi bliskih glazbenici zbog pisanja o ovom slučaju i zbog naše podrške, stoga smo sretni da je njena zatvorska muka danas okončana.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X