Predsjednik Grammy Awards negirao postojanje rasnog problema u nagradi

Nakon ovogodišnjeg trijumfa Adele mnogi su, uključujući i Adele samu koja je slomila nagradu na dva dijela, kritizirali odluku Recording Academy o proglašenju Adeleinog ’25’ albumom godine, smatrajući da je tu nagradu trebala dobiti Beyonce za album ‘Lemonade’ koji se visoko plasirao na godišnjim listama i bio hvaljen od publike i kritike.

Grammy logo
Grammy logo

Mnogi smatraju da je činjenica što Grammy za najbolji album već nekoliko godina zaredom odlazi isključivo u ruke bijelim glazbenicima, dokaz kako postoji problem rasizma u toj nagradi. Beyonce se ponovo našla u centru zbivanja, kao i prije dvije godine kada je umjesto njezinog albumom godine proglašen Beckov “Morning Phase” pa joj je odvjetnika igrao Kanye West radeći scene na dodjeli.

U intervjuu za Pitchfork Neil Portnow, predsjednik Recording Academy, odagnao je takve primisli i na pitanje postoji li u Grammyju rasni problem odgovorio da ne postoji uopće, te dodao kako glasači, kao muzičari, ne slušaju muziku s primislima o rasi, etnicitetu ili spolu.

“Kada se ocjenjuje neka muzika, barem ja tome tako pristupam, to je kao da si staviš povez preko očiju i samo slušaš. Poanta je u tome kako na muziku reagiraš i što se u njoj, po tvom profesionalnom mišljenju, izdiže do najviših nivoa kvalitete u bilo kojoj godini. To je uvijek naravno i vrlo subjektivno. Zato tražimo od članova akademije da to učine i da pritom ne obraćaju pažnju na prodaju, marketing, popularnost i top-liste. Moramo slušati muziku. I kada 14 tisuća glasača presluša sve i odluči, onda se glasa. U pitanju je demokratsko glasanje s većinom, pa se vrlo lako može dogoditi da netko primi ili ne primi Grammy nagradu ovisno o samo jednom glasu. Zaista može biti tako tijesno”, rekao je Portnow.

Na pitanje o tome planira li Recording Academy napraviti nešto po uzoru na Oscare koji se trude povećati različitost glasača, Portnow je odgovorio kako Recording Academy nema isti set problema kao Oscar, a i uvijek se trude održati različitost članstva, bilo po etničkoj, spolnoj ili dobnoj osnovi kako bi ostali relevantni i zadržali svježinu.

Portnow je također usporedio glasanje za Grammy s nedavnim američkim predsjedničkim izborima, rekavši kako njihovi popularni glasovi stoje sami za sebe i u potpunosti određuju ishod dobitnika nagrade u nekoj godini. Nezadovoljnicima je poručio da postanu članovi Recording Academy i da se sami uključe u odlučivanje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X