Preminula Jadranka Stojaković

U 67. godini u Banjaluci je preminula eminentna jugoslavenska umjetnica, intelektualka i pjevačica Jadranka Stojaković.

Jadranka Stojaković
Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković bolovala je od ALS-a, tj. bolesti postepenog odumiranja mišića, kao što se nikad nije u potpunosti oporavila od pada na koncertu 2009. godine u Tokiju (u Japanu je živjela od 1988. do 2012.). S povratkom na rodno tlo zdravstvene nevolje pratile su i one društveno-socijalnog karaktera, Jadranka je ostala bez stana u Sarajevu, a posljednje dvije godine provela je u staračkom domu “Ivan Pavao II” u Banjaluci gdje je i preminula 3. svibnja, kako javlja RTRS.

Rođena je 24. srpnja 1950. godine u Sarajevu gdje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Krajem 1970-ih ulazi u glazbene vode kroz obrade bosanskih sevdalinki, starogradskih pjesama kao i uglazbljivanjem poezije pjesnikinje Desanke Maksimović.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jsH0XvLi4Wo[/youtube]

Bila je miljenica brojnih glazbenih festivala bivše Jugoslavije, također se pokazala i kao vrsna kantautorica dokazavši se, sad već glazbenim klasicima ovih prostora, kao što su “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Ima neka tajna veza”. Pored toga poznata je po tome što je napisala uvodnu glazbenu temu 14. Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu. Također je radila glazbu za televiziju, prvestveno dječje emisije Televizije Sarajevo.

U jednom od intervjua izjavila je kako se japanska javnost više brinula za njeno zdravstveno stanje od domaće i kako je davala intervjue za japanske medije povodom toga, dok je neizmjerno zahvalna ovdašnjim prijateljima i štovateljima koji su se brinuli za nju tijekom teških posljednjih godina života.

“Nažalost, sve manje im se mogu odužiti, makar i pjesmom”, izjavila je 2013. Jadranka Stojaković, a mi odgovaramo da je svojim doprinosom i radom svakako zadužila sve poklonike glazbe s ovih prostora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s3rANSGR0ho[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X