Preminuo je književnik i scenarist Ivo Brešan

Jedan od najvećih hrvatskih pisaca umro je u Zagrebu u 81. godini.

Ivo Brešan (Foto: Wikipedia)
Ivo Brešan (Foto: Wikipedia)

Ivo Brešan, umro je danas u Zagrebu, u 81. godini života, samo tri mjeseca nakon iznenadne smrti njegove supruge, također književnice, Jele Godlar.

Rođen u Vodicama 1936., osnovnu školu i gimnaziju završio u Šibeniku, a u Zagrebu Filozofski fakultet, Ivo Brešan počeo se spisateljskim radom baviti 1955. godine. Prvi uspijeh postiže djelom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” 1971. godine, koje je u međuvremenu postalo nezaobilazno mjesto hrvatskog i jugoslavenskog teatra općenito.

Kao izrazito plodan autor bio je i jedan od najpopularnijih dramskih pisaca na ovim prostorima, a pored djela “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” treba izdvojiti još “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”, “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, “Nihilist iz Velike Mlake”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” i “Kratki kurs dugog propadanja (Mastodont, Autodenuncijacija, Kako je drug Jere Pičak isključen iz Saveza komunista, Egzekutor)”.

Pored dramskih djela pisao je i filmske scenarije, prvo za redatelja Krstu Papića, zatim za Veljka Bulajića, a potom za svog sina Vinka Brešana. U ovdašnjoj kinematografiji nezaobilazni su: “Izbavitelj” (1976.), “Tajna Nikole Tesle” (1980.), “Obećana zemlja” (1986.), “Donator” (1989.), “Kako je počeo rat na mom otoku (1996.) i “Maršal” (2000.).

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, a potom i kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X