Preminuo je književnik i scenarist Ivo Brešan

Jedan od najvećih hrvatskih pisaca umro je u Zagrebu u 81. godini.

Ivo Brešan (Foto: Wikipedia)
Ivo Brešan (Foto: Wikipedia)

Ivo Brešan, umro je danas u Zagrebu, u 81. godini života, samo tri mjeseca nakon iznenadne smrti njegove supruge, također književnice, Jele Godlar.

Rođen u Vodicama 1936., osnovnu školu i gimnaziju završio u Šibeniku, a u Zagrebu Filozofski fakultet, Ivo Brešan počeo se spisateljskim radom baviti 1955. godine. Prvi uspijeh postiže djelom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” 1971. godine, koje je u međuvremenu postalo nezaobilazno mjesto hrvatskog i jugoslavenskog teatra općenito.

Kao izrazito plodan autor bio je i jedan od najpopularnijih dramskih pisaca na ovim prostorima, a pored djela “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” treba izdvojiti još “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”, “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, “Nihilist iz Velike Mlake”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” i “Kratki kurs dugog propadanja (Mastodont, Autodenuncijacija, Kako je drug Jere Pičak isključen iz Saveza komunista, Egzekutor)”.

Pored dramskih djela pisao je i filmske scenarije, prvo za redatelja Krstu Papića, zatim za Veljka Bulajića, a potom za svog sina Vinka Brešana. U ovdašnjoj kinematografiji nezaobilazni su: “Izbavitelj” (1976.), “Tajna Nikole Tesle” (1980.), “Obećana zemlja” (1986.), “Donator” (1989.), “Kako je počeo rat na mom otoku (1996.) i “Maršal” (2000.).

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, a potom i kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X