Preminuo Zlatko Bourek, otac Zagrebačke škole crtanog filma i arhitekt Baltazar-grada

Akademik Zlatko Bourek, hrvatski slikar, kipar, scenograf, kostimograf, redatelj i autor animiranih i igranih filmova, preminuo je u petak u Zagrebu, u 89. godini, objavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Zlatko Bourek (izvor: screenshot YouTube)

“Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja”, stoji u izjavi predsjednika HAZU-a, akademika Zvonka Kusića.

“Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njenu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod”, izjavio je Kusić.

Zlatko Bourek rodio se u Požegi, 1929. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjeluje u antifašističkoj borbi, a zatim, 1955. godine završava kiparstvo i slikarstvo u klasi Koste Angelija Radovanija, na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Zagrebu.  Za vrijeme studija, zajedno sa svojim kolegama, osniva Zagrebačku školu crtanog filma. Bourek je poznat i kao scenograf iza animiranog serijala Profesor Baltazar kojem je, po uzoru na Rijeku, stvorio dom – magični Baltazar – grad.

Od 1960. radi animirane filmove po vlastitim scenarijima, tijekom 70-ih kao scenograf i kostimograf surađuje s raznim uglednim kazalištima po Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu. Bourek je samostalno izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu, na nizu skupnih i samostalnih izložbi diljem svijeta, a 2005. godine konačno prima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X