Preminuo Zlatko Bourek, otac Zagrebačke škole crtanog filma i arhitekt Baltazar-grada

Akademik Zlatko Bourek, hrvatski slikar, kipar, scenograf, kostimograf, redatelj i autor animiranih i igranih filmova, preminuo je u petak u Zagrebu, u 89. godini, objavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

  • 69
    Shares
Zlatko Bourek (izvor: screenshot YouTube)

“Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja”, stoji u izjavi predsjednika HAZU-a, akademika Zvonka Kusića.

“Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njenu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod”, izjavio je Kusić.

Zlatko Bourek rodio se u Požegi, 1929. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjeluje u antifašističkoj borbi, a zatim, 1955. godine završava kiparstvo i slikarstvo u klasi Koste Angelija Radovanija, na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Zagrebu.  Za vrijeme studija, zajedno sa svojim kolegama, osniva Zagrebačku školu crtanog filma. Bourek je poznat i kao scenograf iza animiranog serijala Profesor Baltazar kojem je, po uzoru na Rijeku, stvorio dom – magični Baltazar – grad.

Od 1960. radi animirane filmove po vlastitim scenarijima, tijekom 70-ih kao scenograf i kostimograf surađuje s raznim uglednim kazalištima po Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu. Bourek je samostalno izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu, na nizu skupnih i samostalnih izložbi diljem svijeta, a 2005. godine konačno prima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

  • 69
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X