Prisni i opušteni show publici omiljenih gregorijanaca

Glazbeno-scenska atrakcija Gregorian već je dobro poznati i rado viđeni gost u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj, koji je nakon dvije godine ponovno posjetio našu metropolu i u impresivnom showu nam predstavio novi album.

Gregorian u Domu sportova (Foto: Tomislav Rosandić)

Malo koja grupa na svijetu se može pohvaliti da je gotovo pa unikatna u svojem glazbenom izričaju, a to bez problema može biti pridjev za Gregorian. Njihov stil čine obrade svima poznatih pop i rock pjesama u obliku gregorijanskih crkvenih napjeva u 7-tonskoj ljestvici.  Skupina njemačke ‘braće’ gregorijanaca po takvom konceptu nastupa već 15-ak godina, sa stalnim izmjenama i nadopunama članova. Danas sam vokalni dio čine osmorica braće uz podršku sopranistice Sare Brightman, gudačkog kvarteta, te malenog benda (gitara, bubanj, sintesajzer), a od ove godine se grupi na klavijaturama i vokalno pridružila i mlađa sestra Brightman, Amelia. Zagrebačkoj publici su predstavili uglavnom pjesme s novog albuma, “Epic Chants” (što je i naziv turneje), koji je tematski album obrada klasičnih i svima znanih tema iz filmova.

Neobičan i vrlo simpatičan show je započeo Vangelisovim prologom u obliku “Chariots of Fire”, a na videozidu se vrtio svojevrsni skeč legendarne scene iz istoimenog filma, gdje braća gregorijanci trče po pješčanoj plaži. Na zvuke druge Vangelisove kultne himne, “Conquest of Paradise”, braća su napokon izašla na pozornicu, te pozdravila Zagreb, Hrvatsku i ugodno popunjenu dvoranu Doma Sportova.

Odmah na početku valja napomenuti da Gregorian nije visokobudžetna atrakcija, poput primjerice Madonne ili U2, pa tako niti njihov show nije u A klasi. Premda se svojski trude izgledati što ‘bogatije’, prilično siromašna pozornica i autorske trashy video snimke koje se puštaju na videozidu za vrijeme trajanja koncerta stavljaju Gregorian u gabarite jedne prosječne atrakcije, koja osim pojedinih dijelova Europe i Japana teško pronalazi publiku. Ipak, ono što bi nekim grupama bila mana, gregorijanci uspijevaju preokrenuti u svoju prednost, te su cijeli svoj stil podredili toj svojevrsnoj trashosti. Tako će se neki od članova benda znati dobrano našaliti na svoj račun riječima poput: “Sljedeća pjesma će biti popraćena nekim od najgorih video snimaka u povijesti filma!” (to je slučaj u gregorijanskoj verziji najpoznatije scene iz filma “Titanic”, one na pramcu), što itekako pomaže u malo opuštenijem shvaćanju cijele ove grupe. Druga, vrlo bitna stvar koja poboljšava cijelokupni dojam, pa čak i izdiže ovu grupu iznad znatno bogatijih i poznatijih koncertnih atrakcija, jest maštovitost nastupa i vidljivi entuzijazam i ljubav svih članova ansambla.

Svaka pjesma ima neki svoj motiv i nešto posebno, što pomalo jednolične gregorijanske napjeve čini znatno zanimljivijim. Tako će primjerice, jedan od braće na pozornici biti s gorućim mačem (u obradi Queenove teme iz Highlandera), gorjeti će i klavir, braća će velikim zrcalima odbijati svjetlost reflektora prema publici (u “Against All Odds” Phila Collinsa), te s laserskim rukavicama šarati zrakom (tema “Last Unicorn”). Braća također imaju prilično jednostavnu, ali simpatičnu koreografiju, koja se uglavnom sastoji od hodanja u krug, cik-cak formacija i različitih drugih geometrijskih likova. Nije spektakularan ples, ali vrlo je dobar način za animiranje i držanje pozornosti publike, jer iskreno, malo tko može izdržati dva sata nepomičnih muškaraca u kapuljačama koji svaku pjesmu pjevaju na praktički jednak način. Još jedan začin za razbijanje jednoličnosti jest i Sarah Brightman, čiji sopran djeluje kao vrlo dobra protuteža dubokim chantovima. Nemalo sam se iznenadio saznavši da ta dama ima već 52 godine, jer izgleda isto kako i pjeva: izvanredno. Pojavljivala se prosječno u svakoj drugoj pjesmi, i svaki put u drugačijoj haljini, koja je temtski bila usko povezana s trenutnom pjesmom.

Osobna satisfakcija i vrhunac koncerta za mene je bila interpretacija Rammsteinovog “Engela”, koja je i vokalno i vizualno skupila sve elemente ovog showa u jednoj pjesmi. Na pozornici su tada bila i braća i Sarah Brightman u kostimu crnog anđela, laseri i reflektori su potpuno podivljali, a pozornicom je sukljala vatra, te je cijeli taj segment bio gotovo isti kao i na koncertima njihovih malo tvrđih njemačkih kolega. Posebno treba istaknuti i obrade Sealove “Kiss From a Rose” i Shoreove “Into The West”, te završnu obradu klasika “Hallelujah” u izvedbi producenta i gitarista, Gunthera Laudahna (teško je sa sigurnošću reći čiju verziju je obradio, ali najviše vuče na Jeffa Buckleya).

Nakon više od dva sata svirke (s time da je na pola koncerta bila 20-minutna pauza), i ova lijepa koncertna večer u ružnoj zagrebačkoj noći se privodila kraju. Momci iz Gregoriana, koji su cijeli koncert imali vrlo prisni, prijateljski odnos s publikom, na kraju su i ušli među gleatelje i još se neko vrijeme družili s njima, razgovarajući i potpisujući autograme. Kada se povuče crta, svi su s koncerta mogli otići s osmijehom na licu: publika je dobila zabavan, originalan i profesionalno odrađen show, a Gregorian je nastupao pred auditorijem koji očito cijeni njihov unikatni glazbeni projekt. Što se tiče same produkcije, to na kraju krajeva i nije neki problem, jer je najbitnije da izvođač ima dušu i potrebnu energiju, i publici će to biti sasvim dovoljno, a sve ostalo je samo dobar začin. Jedina malo veća zamjerka ide na samo mjesto održavanja koncerta, jer prilično derutni i hladni Dom Sportova više i nije najugodnije mjesto za održavanje koncerta, pogotovo takvog u kojem publika mirno sjedi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X