Proljetno buđenje uz Le Zbor

Trodnevno čišćenje ormara od srama, osuđivanja i ostalih nataloženih negativnosti vezanih uz spolnu, rodnu ili seksualnu pripadnost.


Le Zbor se od samih početaka djelovanja aktivno uključio u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, te ga 2012. obilježava po šesti put u MSU-u u sklopu izložbe ‘Ljubav prema riziku’, 17. svibnja u 17h. Ulaz na događanje i izložbu je slobodan.

Svjetska zdravstvena organizacija 17. svibnja 1990. godine, službeno je uklonila homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja. Od te godine LGBTIQ (lezbijke, gejevi, biseksualno, transseksualno, interseksualno i queer) organizacije diljem svijeta obilježavaju taj datum kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda  i diskriminacije prema transrodnim i transseksualnim osobama te osobama bi/homoseksualne orijentacije. Interseksualne osobe se rađa s nedefiniranim (izričito ženskim ili muškim setom) spolnih organa, što je osobito rijetka pojava, tim više su te osobe uglavnom žrtve kirurških intervencija, hormonskih terapija i tabuiziranog života. U prošlosti se interseksualna osoba nazivala hermafroditom, a pojava hermafroditizmom. Danas se interseksualnost sve više prihvaća kao jedan od seksualnih, spolnih, ali i političkih identiteta.

Kako niti Rim nije izgrađen u jednom danu i prvi ženski mješoviti, lezbijsko feministički zbor u ovom dijelu Europe nastavlja turneju Zagrebom.

U petak 18. svibnja nastupiti će u 20 sati u galeriji Prsten HDLU-a i tim činom otvoriti  izložbu ‘Hrvatske budnice’ Helene Janečić. Ovo otvorenje je jedinstvena prilika interaktivno doživjeti seriju slika naslikanih upravo povodom prvog izdanja albuma Le Zbora ‘Hrvatske budnice’. Umjetnica vizualno interpretira njihove pjesme inscenirajući i ne tako metaforičke slike koje protagoniziraju upravo članice Le Zbora. Izložba traje do 22. svibnja 2012. Ostvarena je u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova i Heinrich Böll Stiftung, Hrvatska.

Album ‘Hrvatske budnice’ izlazi krajem svibnja, a njegovu promociju Le Zbor upriličuje 21. svibnja 2012. u 21 sat u Malom pogonu Tvornice Kulture. Podršku u prvom koraku u hrvatsku diskografiju primiti će te večeri od Čipkica (ženski etno zbor), U pol’ devet kod Sabe (pop-rock band), DJ tima K.I.L. DiGITAL i naravno, publike.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X