Proslavljen Dan prodavaonica ploča u hrvatskim gradovima

Record Store Day tj. Dan prodavaonica ploča koji se dogovorno održava treće subote u mjesecu travnju proslavljen je i u domaćim dućanima nosača zvuka.

Record Store Day 2013.

Nastupom Metallice u maloj prodavaonici u San Franciscu 2008. godine započela je međunarodna inicijativa nazvana Record Store Day (Dan prodavaonica ploča). Ove godine taj dan se obilježio i u subotu, 20. travnja u hrvatskim CD shopovima.

Može se reći da je Dan prodavaonica ploča u Zagrebu neslužbeno počeo u četvrtak 18. travnja kad je u Bogovićevoj ulici Dubioza kolektiv live nastupom predstavila novi album „Apsurdistan“. Iako koncert nije bio održan u dućanu, za zagrebačke prilike, svima onima koji su običavali posjećivati nekadašnje prodavaonice ploča, Bogovićeva je prije nego li je postala gradska promenada, velikom broju starih music freakova (zbog svega dva dućana) bila ‘glavna’ gradska ulica.

Dubioza kolektiv u Bogovićevoj ulici u Zagrebu (Foto: Zvonimir Rendeli)

U Subotu su tako u prostoru Dancing Bearovog dućana u Gundulićevoj u akustičnoj verziji nasupili grupa Mangroove i kantautor Filip Fantoni. U Dallasovom shopu u Zagrebu su nastupili Hemendex, a u sklopu mreže dućana istog izdavača u Zadru je na Kalelargi je nastupio art trojac naziva Gatos del Mundo, u Splitu je zasvirala kantautorica Lovely Quinces koju ćete 30. travnja moći pogledati i na Inkubatoru u Tvornici kulture, Morso su razveselili Riječane, a Duo Antiqua Šibenčane.

Pored koncertnih druženja i promocija Dan prodavaonica ploča bio je i povod da skoro svi izdavači snize cijene svojih izdanja. Jest da je internet promijenio potrošačke navike, posebice spram glazbe, ali duh odlaska u glazbene dućane nije zamro. Nekako se polako i sramežljivo vraća kao i vinilne ploče u njih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X