Proslavljen Dan prodavaonica ploča uz podršku izvođača, brojne popuste i druženja

Ovogodišnji ambasadori Dana prodavaonica ploča bili su Vlatko Stefanovski, Sunnysiders, Mangroove, Ivan Pešut, 4 Tenora, Ogenj, Sassja i Klinika Denisa Kataneca.

Brane Norac i Denis Katanec iz grupe Klinika Denisa Kataneca,
ambasadori Dana prodavaonica ploča 2024. (Foto: Nikola Knežević)

Glazbeni svijet u subotu 20. travnja je obilježio Dan prodavaonica ploča (Record Store Day). Uz podršku Hrvatske diskografske udruge, obilježen je po jedanaesti puta u Hrvatskoj, ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima, popustima, sajmovima vinila i gramofonske opreme te druženjima s izvođačima.

Dan prodavaonica ploča podržali su i ovogodišnji ambasadori Vlatko Stefanovski, Sunnysiders, Mangroove, Ivan Pešut, 4 Tenora, Ogenj, Sassja i Klinika Denisa Kataneca, koji su u proteklim danima s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Dan prodavaonica ploča 2024. u Dancing Bear Shopu (Foto: Nikola Knežević)

“Muzika nije ono što slučajno čujemo na radiju, televiziji, ili po liftovima i trgovačkim centrima. Muzika je nešto što je značajno, što istražujemo, što volimo, učimo i pažljivo skupljamo”, izjavio je Vlatko Stefanovski te pozvao na obilježavanje Dana prodavaonica ploča: “Moja kolekcija je, moram priznati, poprilično velika i bogata kolekcija muzike, raznih vinila, CD-ova, kaseta i itd., ali 20. travnja posjetite svoju prodavaonicu ploča i obogatite vašu muzičku kolekciju s još nekim komadom vinila ili CD-a.”

Dan prodavaonica ploča 2024. u Menart Multimedijalnoj knjižari (Foto: Nikola Knežević)

Za ovu posebnu priliku, hrvatski diskografi pripremili su popuste, što u dućanima diljem zemlje, što preko webshopova. U Menart Multimedijalnoj knjižari u trgovačkom centru Avenue Mall organizirano je druženje na koje su došli Mile Kekin, Dubioza kolektiv, Filip Rudan i ambasadori, članovi sastava Klinika Denisa Kataneca, dok su dućan Dancing Beara u Gundulićevoj ulici posjetili članovi grupe Sunnysiders.

Luka Banić, Antonija Vrgoč Rola i Boris Hrepić Hrepa iz grupe Sunnysiders,
ambasadori Dana prodavaonica ploča 2024. (Foto: Nikola Knežević)

“Ja sam vezana za ploče. Moja mama je radila u prodavaonicama ploča, tako da čak i kada su se ploče postale jako popularne, odnosno ponovno su se vratile, nije mi to bilo ništa tako neobično”, riječi su Željke Veverec, članice grupe Mangroove, “mislim da je lijepo i dobro da mladi ljudi, kao i oni svi koji već dobro poznaju ploče, dođu u prodavaonice i vide kako to izgleda.”

Mile Kekin s albumom ‘Nježno đonom’

Iako se glazba u digitalnom dobu najviše konzumira putem glazbenih streaming servisa, ljubitelji glazbe svake godine sve više potvrđuju da je fizička prodaja još uvijek itekako prisutna u našim životima. Prema podacima Hrvatske diskografske udruge, samo prošle godine je u Hrvatskoj prodano gotovo 140 tisuća primjeraka vinila.

Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart (Foto: Nikola Knežević)

“To je jedan baš poseban dan, pogotovo za ljubitelje glazbe, a naročito ljubitelje ploča i biti ambasadori tog dana je jedna zvučna titula”, poručili su Antonija Vrgoč Rola i Boris Hrepić Hrepa iz benda Sunnysiders, koji su se prisjetili i svojih prvih ploča – priče o Trnoružici i Elvisa Presleyja. Visoko mišljenje o pločama imali su i Denis Katanec i Brane Norac iz grupe Klinika Denisa Kataneca: “Mislim da je jako bitna stvar u vezi ploča taj nekakav moment da si daješ vremena za glazbu i da se ona događa od početka do kraja, da ne “rokaš” jednu po jednu pjesmu, nego da ide cijeli album, što definitivno još u glazbi ima itekako smisla.”

Dan prodavaonica ploča 2024. u Dancing Bear Shopu (Foto: Nikola Knežević)

Dan prodavaonica ploča u svijetu se obilježava od 2008. godine, a neki od svjetski poznatih izvođača koji su bili ambasadori, bili su Metallica, Pearl Jam, Taylor Swift, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White (White Strippes), Paramore i Kate Bush.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X