Prvu sezonu Inkubatora zatvorili Svemir, Olovni ples i Dr. Kadžije

Nakon devet mjeseci dokotrljali smo se do kraja Inkubatora – koncertne akcije u Tvornici kulture namijenjene mladim glazbenicima i svima onima u potrazi za afirmacijom koji su tome što rade prionuli srcem. Ako ništa drugo bio je to zajednički pokušaj u kreiranju bolje sadašnjosti kontra sveopće anksioznosti i prepoznavanju nekih novih vrijednosti.

Svemir u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

Bila bi idealna situacija da smo barem jednom uspjeli doći i u Veliki pogon Tvornice, pa makar i pregrađeni, no od realnosti se ne može pobjeći. Ona je pokazala da se nije moglo izvan klupskih gabarita, tj. Malog pogona. Posljednji u nizu bendova koji su u utorak svirali na 9. Inkubatoru bili su Olovni ples, Svemir i Dr. Kadžije koji su okupili skoro jednak broj posjetitelja kao i Spremište, Dok AnalogX i Suho grlo nos na prvom Inkubatoru u rujnu prošle godine – njih četrdesetak. Što bi se reklo; opet smo na početku. Izgleda da tako mora biti.

Prvi su nastupili Dr. Kadžije, tročlani bend iz Zagreba ukupne starosti preko 100 godina – kako sebe običavaju predstavljati. Ukratko, malo društvance vječitih glazbenih outsidera koje gušta u onome što radi ne obazirući se na trendove već više uronjeni u analogiju stilova i zvuka koji vole bez obzira je li riječ o punku, štulićevskoj lirici ili oživljavanju etno elemenata koje je u rock prvi na ovim prostorima ubacio Leb i sol. Anakrono i ne baš vješto izvedeno, ali iskreno.

Dr. Kadžije u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

Drugi po redu je nastupio Svemir – bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin. Time je poznati kantautorski štih vokala u pratnji akustične gitare oživio u raskošnijem elektrificiranom izdanju što je u slučaju Zvonkinog autorstva plus, jer bend nije ‘progutao’ niti vodilje njenih tekstova. I dalje je to kantautorstvo, ali decentno podebljano pratnjom u kojima su prisutni i elementi igranja sa zvučnim ambijentom i detaljima poput zvuka jeftine Casio klavijature, onakve kakve su u proteklim desetljećima djeca znala obično dobivati za rođendan ili za ‘petice’ u školi.

Najupečatljiviji nastup priredio je Olovni ples, bend koji je prošao transformaciju od polu-akustičnog elegičnog inde kvarteta do eksplozivnog električnog trija bez pratnje bas gitare na tragu Jon Spencer Blues Explosiona, ali manje psihotičnog i više oslonjenog na blues. Zvuk s bas gitarom bi definitivno bio puniji, ali vjerojatno i staromodniji, jer nakon The White Stripesa, The Black Keysa i brojnih inačica (za bas) osiromašenih bendova naše uši taj detalj prepoznaju kao zvuk modernog rocka, onog koji obilježava scenu posljednjih skoro dekadu i pol.

Olovni ples u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Olovni ples se u toj priči zatekao stjecajem okolnosti, a ne namjernim friziranjem vlastitog zvuka. Na osnovu onog što su pružili sinoć u Tvornici svakako su pažnje vrijedan bend na domaćoj sceni. Na kraju je dvadesetak preostalih prisutnih duša u Malom pogonu iz Olovnog plesa izvuklo i bis (po prvi put u karijeri, kako su sami rekli). Možda se to čini beznačajnim, ali više cijenim reakciju nekolicine koja se u sredini tjedna odluči za izlazak i koja na kraju (ne)očekivano dobije zadovoljštinu, od onih koji to ne učine.

Ima domaća scena lijepih iznenađenja, a o tome da je dosadna obično govore oni koji se navečer dosađuju uz male ekrane. Što se tiče Inkubatora, najtočniji i najnepristraniji odgovor na pitanje: je li ima smisla, može dati 26 izvođača i bendova koji su prošli kroz njega, kao i publika koja je bila na njihovim nastupima. Mi bi tu bili isuviše subjektivni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X