Pulski filmski festival dobio službenu himnu – poslušajte ‘Film pod zvijezdama’ Elis Lovrić

Jubilarno 70. izdanje festivala održava se od 15. do 23. srpnja.

Elis Lovrić (foto: Giordano Cellich)

Pulski filmski festival, najvažnije i najveće godišnje okupljanje filmske industrije u Hrvatskoj, ove godine obilježava jubilarnu 70. obljetnicu i po prvi put u svojoj dugogodišnjoj tradiciji dobiva i službenu himnu. Riječ je o pjesmi “Film pod zvijezdama” koja nosi autorski potpis i izvedbu istarske vile umjetnosti – kantautorice, redateljice i glumice Elis Lovrić.

Posjetitelji festivala dobro pamte unikatnu izvednu himne “Lijepa naša domovino” koju je Elis Lovrić 2012. godine izvela sama s gitarom, na otvaranju 59. Pulskog filmskog festivala pred prepunom pulskom Arenom. Još od tog perioda postoji ideja o jednoj posebnoj instrumentalnoj i režijskoj nadogradnji, što je dovelo do stvaranja jedinstvene autorske himne festivala. “U jednom neformalnom razgovoru izrodila se ideja o ostvarivanju dugogodišnje želje ravnateljice festivala – kreiranju autorske himne ovog prestižnog filmskog događanja” otkriva Elis Lovrić, koja Pulski filmski festival prati od svog djetinjstva.

Stoga nije trebalo dugo da u jednom dahu nastane “Film pod zvijezdama”, pjesma inspirirana životom na platnu, srcem na klatnu, ljudima s ekrana i tim specifičnim okruženjem pulske Arene, koje donosi iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama, a koja je odabrana kao službena himna jubilarnog 70. izdanja festivala.

“Pjesmu sam pisala iz tri perspektive” objašnjava svoju inspiraciju njena autorica, otkrivajući: “Pisala sam je iz svoje perspektive djeteta koje uzbuđeno kreće ka Areni, ulazi u kino svojih snova i čeka početak filma, zatim iz perspektive glumice, redateljice i izvođačice koja s platna “gleda” u svoju publiku i obraća joj se, te iz perspektive publike koja se poistovjećuje s likovima iz filma. Svima trima srce lupa od uzbuđenja pri pomisli na film i to još film pod zvijezdama”.

Glazbu i tekst pjesme potpisuje Elis Lovrić, dok su uz nju za aranžman zaslužni iMate Anić i Matej Zec, a u njenom stvaranju sudjelovao je i gudački kvartet Delta. Elis je pjesmu pretpremijerno uživo izvela krajem lipnja na svom ljetnom solsticijskom koncertu u pulskom parku Monte Zaro, a službenu premijernu izvedbu uživo imat će na Pulskom filmskom festivalu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X