R.E.M. ‘Out Of Time (25th Anniversary Edition)’ – Gdje smo bili devedeset prve?

U ožujku je prošlo dvadeset i pet godina otkad je R.E.M. napravio dodatni skok prema najširoj publici svojim albumom ‘Out of Time’, koji je upravo doživio svoje reizdanje kao i njegovi prethodnici.

R.E.M. 'Out Of Time (25th Anniversary Edition)'
R.E.M. ‘Out Of Time (25th Anniversary Edition)’

“Out of Time” je sedmi album R.E.M.-a. Dotad su, dakle, kao bend već bili čvrsto pozicionirani na svjetskoj sceni, a iako su već i na “Document” iz 1987. imali velike hitove kao što su “It’s the End of the World as We Know It” i “The One I Love”, upravo su s prvim singlom s albuma iz ’91. osvojili svijet i pripremili teren za ono što će uslijediti. Može potpisni mandolinski rif “Losing My Religion” izlaziti na sve uši ovoga svijeta, ali neprijeporno je kako je riječ o upravo savršenoj pop pjesmi svoga i svih drugih vremena i da sve što su ikad Michael Stipe i ekipa napravili padne u kolektivni zaborav, ovaj hit ostati će onih četiri i pol minute po kojima će ih budućnost pamtiti.

No “Out of Time” je mnogo više od albuma jednog hita, ma koliko on velik i snažan bio. Osim navedene “Losing My Religion”, album je dao još tri slabija singla. Jedan od njih, ujedno i najlošji, ujedno i otvara ploču. Riječ je o (auto)ironičnoj “Radio Song”, koja se tekstualno i “hey, hey, hey” frazom referira na “Satisfaction” The Rolling Stonesa, a na kojoj gostuje KRS-One iz Boogie Down Productions, koji svojim repanjem dodatno kvari dojam pjesme. Možemo samo žaliti što na njenoj poziciji nije postavljena balada “Half a World Away”, koja bi mnogo bolje poslužila određivanju atmosfere albuma, a ujedno je jedna od najbolje napisanih pjesama albuma.

Sam album je izrazito bipolaran. S jedne strane tone u potpunu depresiju s “Low”, da bi kasnije zasjao u pretjerano optimističnoj “Shiny Happy People”. Dok gubi vjeru u “Losing My Religion”, s druge se strane sasvim približava divljem raju u “Near Wild Heaven”, sa isprepletanjem vokalnih dionica koje evociraju The Beach Boys iz najboljih dana. Ima tu i materijala koji puni prostor, kao što je instrumental “Endgame” i recitirana “Belong”, koje okružuju drugi singl “Shiny Happy People”, a i “Texarcana” zvuči kao velik dio materijala kakav su momci bez problema štancali na prethodnih šest ploča. Ali tu je i sjajna “Country Feedback” koja upućuje na ono što će usljediti na sljedećem albumu, R.E.M.-ovome neupitnom remek-djelu “Automatic for the People”, čijem se reizdanju sljedeće godine posebno veselimo.

“Out of Time” nije konzistentan i čvrst album kao njegov nasljednik, ali u svakom slučaju mu stoji uz bok po važnosti.

Izdanje povodom dvadeset i pete obljetnice donosi tek bonus disk sa devetnaest demo verzija pjesama objavljenih na albumu. Većinom je riječ o instrumentalnim
skicama koje su tek kosturi onih verzija u potpunim aranžmanima, pa ostaje dojam kako je ovo dosad najmanje raskošno reizdanje u nizu. No, naći će se tu i pokoja alternativna verzija, poput druge, vokalne, izvedbe “Losing My Religion”, a koja još jednom dokazuje fenomenalne glasovne i interpretacijske mogućnosti Michaela Stipea, jednog od najboljih pjevača svoje generacije.

Ocjena: 8/10

(Concord Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X