R. Lee Ermey, Gunny iz Kubrickovog ‘Full Metal Jacketa’, preminuo u 74. godini

R. Lee Ermey, najpoznatiji po svojoj ulozi bijesnog narednika u Kubrickovom klasiku ‘Full Metal Jacket’, preminuo je u 74. godini.

  • 24
    Shares
R. Lee Ermey kao ‘Gunny’ Hartman, isječak iz filma ‘Full Metal Jacket’, 1987. (izvor: Wikipedia)

U izjavi koju je dao njegov agent, potvrđeno je da je glumac preminuo zbog komplikacija koje su uslijedile nakon upale pluća.

“S velikom žalosti vas objavještavam da nas je jutros napustio  R. Lee Ermey. Svima će, uvjeren sam, beskrajno nedostajati. Semper Fi, Gunny. Vidimo se.”

Ermey je zbog svoje uloge Gunnery Sgt. Hartmana u kultnom ratnom filmu koji prati obuku ellitnih marinaca za vijetnamsku turu, 1987. zaradio i nominaciju Golden Globe. Njegov je nastup pritom obilježen bezobzirnim i temperamentnim stavom koji regrutiranim novacima tjera strah u kosti.

U jednoj od takvih ikonskih scena, Ermey isporučuje još jednu porciju vike i urlanja na jednog od vojnika da bi na kraju jezikovu juhu završio sada već kultnom rečenicom: “What is your major malfunction?”

Ono što je Ermeyu omogućilo da tako uspješno uskoči u cipele marinskog narednika svakako je bila i činjenica da je za vrijeme Vijetnamskog rata, nekih 17 godina prije snimanja filma, zaista bio narednik za obuku. Stoga valja podsjetiti i na činjenicu da je Ermey dobar dio svojih monologa u Kubrickovom filmu improvizirao.

Vincent D’Onofrio koji u filmu glumi vojnika Pylea, na kojeg se Emrey kao Sgt. Hartman s najvećim užitkom iskaljuje, oprostio se, preko društvenih kanala, od omiljenog narednika.

“Ermey je bio nevjerojatan čovjek. Otkako sam čuo tužne vijesti da je preminuo, ne prestajem misliti na  prekrasne trenutke koje smo proveli zajedno.”

  • 24
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X