Rajku Grliću i Jerzyju Skolimowskom dodijeljene počasne nagrade Motovun Film Festivala

Počasna nagrada za 50 godina službe u filmskoj industriji dodijeljena je večeras velikom hrvatskom redatelju Rajku Grliću. Još jedna počasna nagrada, Maverick uručena je sinoć poljskom redatelju, scenaristu, dramatičaru i glumcu Jerzyju Skolimowskom.

Rajko Grlić prima nagradu '50 godina' na Motovun Film Festivalu (Foto: Julien Duval)
Rajko Grlić prima nagradu ’50 godina’ na Motovun Film Festivalu (Foto: Julien Duval)

Nagradu 50 godina ove je godine u ruke primio Rajko Grlić, jedan od očeva Motovun Film Festivala, umjetnički direktor u časnoj mirovini, a povrh svega jedan od najistaknutijih domaćih redatelja. Zanimljivo je da je upravo Rajko izmislio nagradu za pedesetogodišnju predanost filmskoj umjetnosti, a danas je u njegovu čast prikazan film “Čaruga”, Grlićevo spektakularno ostvarenje iz 1991.

Ističući filmske autore koji su se izborili za svoj osobeni put, pokazali da su ispred svog vremena i svojim pristupom pokretnim slikama odskočili od većine, Motovun Film Festival dodijelio je počasnu nagradu Maverick Jerzyju Skolimowskom. Filmski redatelj, scenarist, dramatičar, glumac, slikar i pjesnik dobitnik je brojnih prestižnih nagrada omeđu kojima i “Zlatni medvjed” u Berlinu (“Polazak”, 1967.), nagradu žirija u Cannesu (“Moonlighting”, 1982.) te dva puta posebnu nagradu žirija na Venecijanskom festivalu. U čast velikom redatelju na platnima je zaigrala je njegova horor drama iz 1978., “Krik”.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X