Rajku Grliću i Jerzyju Skolimowskom dodijeljene počasne nagrade Motovun Film Festivala

Počasna nagrada za 50 godina službe u filmskoj industriji dodijeljena je večeras velikom hrvatskom redatelju Rajku Grliću. Još jedna počasna nagrada, Maverick uručena je sinoć poljskom redatelju, scenaristu, dramatičaru i glumcu Jerzyju Skolimowskom.

Rajko Grlić prima nagradu '50 godina' na Motovun Film Festivalu (Foto: Julien Duval)
Rajko Grlić prima nagradu ’50 godina’ na Motovun Film Festivalu (Foto: Julien Duval)

Nagradu 50 godina ove je godine u ruke primio Rajko Grlić, jedan od očeva Motovun Film Festivala, umjetnički direktor u časnoj mirovini, a povrh svega jedan od najistaknutijih domaćih redatelja. Zanimljivo je da je upravo Rajko izmislio nagradu za pedesetogodišnju predanost filmskoj umjetnosti, a danas je u njegovu čast prikazan film “Čaruga”, Grlićevo spektakularno ostvarenje iz 1991.

Ističući filmske autore koji su se izborili za svoj osobeni put, pokazali da su ispred svog vremena i svojim pristupom pokretnim slikama odskočili od većine, Motovun Film Festival dodijelio je počasnu nagradu Maverick Jerzyju Skolimowskom. Filmski redatelj, scenarist, dramatičar, glumac, slikar i pjesnik dobitnik je brojnih prestižnih nagrada omeđu kojima i “Zlatni medvjed” u Berlinu (“Polazak”, 1967.), nagradu žirija u Cannesu (“Moonlighting”, 1982.) te dva puta posebnu nagradu žirija na Venecijanskom festivalu. U čast velikom redatelju na platnima je zaigrala je njegova horor drama iz 1978., “Krik”.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X