Rambo Amadeus: Da nije Corone, vjerovatno nikada ne bismo uvidjeli koliko smo zapravo invazivna vrsta kao ljudski rod

Misli Ramba Amadeusa prenosimo uz njegovo dopuštenje.

Rambo Amadeus u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)

“Da nije Corone, vjerovatno nikada ne bismo uvidjeli koliko smo zapravo invazivna vrsta kao ljudski rod, i koliko prirodi malo treba da se oporavi od nas – tamo gdje nas privremeno nema. Nadam se da će ova kriza djelovati vaspitno na ljudski rod, da ćemo biti malo manje bahati – kad shvatimo da je priroda pustila na nas jedno od svojih najmanjih bića i pojava iz svog bogatog arsenala – da nas temeljno stegne za jaja. Pogledajte prirodu kako se lako snalazi bez nas. Bez horde ljudi, glisera, kruzera, invazije ljudi koji dolaze da se dive ljepoti – istovremeno serući po njoj. AKo sam ikad imao neki religiozni osjećaj – to je sad – dok gledam kako se voda u kanalu očistila za manje od mjesec dana, i da je zapravo – priroda ta koja ima odlike božanskog i koja zaslužuje božanski tretman od nas – a ne obrnuto”, napisao je jučer Rambo Amadeus na svom Facebook profilu ilustrirajući ga s čistom vodom u vencijanskim kanalima u kojima se vide i ribe.

Danas je pak komentirao sljedeće uz objavu statističkih podataka doktora Danijela Živokovića o simptomima i oboljelim skupinama od COVID-19: “Ovo je čista Nauka, koju godinama zanemarujemo, ignorišemo, potcjenjujemo. Ono što je dobro danas, u ovoj krizi, je da Nauka – ovog puta medicinska – opet dolazi u fokus običnom čovjeku brišući čeličnom četkom iz njegove moždane kaše izjave proroka, nadriljekara, žute štampe, horoskopdžija, numerologa i svih ostalih mambo jambo srednjevjekovnih mentalnih nusproizvoda. “Tradicija” na primer – koju danas svi toliko veličaju. Da se praistiorijski čovjek oslanjao na tradiciju, nikad ne bi ovladao vatrom, niti nešto kasnije izmislio točak ili pismo, već bi se uredno, poštujući “tradiciju”, vratio na granu. Pošto je Statistika majka svih Nauka, ona nedvomisleno daje jasne podatke, a Dr Živković nam šalje sažetak naučnih radova kineskih ljekara. Hvala Dr Danijelu ! Živjela nauka!”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X