Rambo Amadeus pokrenuo crowdfunding kampanju Solarni jedrenjak za čisti Jadran

‘Jedrenje nije snobovsko zajebavanje preskupim brodovima i razmetanje pred sirotinjom koja se brčka u moru. Jedrenje je poezija kretanja. Ovaj brod će biti ogroman podstrek za promjene navika i ako preobrati samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vjetar, učinili smo prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana’, rekao je Rambo Amadeus.

Rambo Amadeus
Rambo Amadeus

Nije tajna da se Antonije Pušić, prije nego što je postao Rambo Amadeus, strastveno se i profesionalno bavio jedriličarstvom, te čak osam puta bio viceprvak Jugoslavije u tom sportu. Kilo car već odavno ne jedri iz sporta, već iz hobija, ali ljubav prema prirodi i moru, te svijest o zaštiti okoliša, naveli su ga na ideju da pokrene crowdfunding kampanju koja bi mu pomogla da objedini svoje snove. Ovom kampanjom Rambo bi došao u posjed željenog stogodišnjeg kutera, obnovio ga, te vlastitim primjerom pokazao kako se može uživati u moru i istovremeno biti ekološki osviješten.

Solarni Retro Futur Jedrenjak obnovljen bi mogao biti vrlo brz, a premda bi nominalno bio u Rambovom vlasništvu, njegova ideja je da ga otvori na korištenje svima koji u kampanji budu financijski sudjelovali, kao i ekološkim udrugama, autorima eko emisija i eko projekata i svim radoznalim moreplovcima koji žele primijeniti njegov koncept na svojim plovilima. Bit će to, dakle, ploveće učilo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=03YLAnWTwfw[/youtube]

Rambo Amadeus, koji je kampanju započeo na društvenim mrežama, na svom je Facebook profilu napisao:

“Zamislite na šta će more ličiti za 100 godina ličiti ako hitno ne promijenimo svoje navike, tehnologiju, svijest.

Razvoj turizma, naročito nautičkog, ogroman je faktor povećanog zagađenja mora.

Jadran kao turistička atrakcija je samim tim izvanredno izložen svim oblicima zagađivanja.

Motori sa brodova ispuštaju sagorelo ulje u kaljužu, kaljužina u dosta slučajeva završava u moru, jer još uvijek nema rigoroznih propisa niti snage da se propisi sprovedu u stvarnost.

Projekt Solar retro boat
Projekt Solar retro boat

Sloj ulja ima debljinu samo jednog molekula, pa samo nekoliko litara naftnih otpadaka zagadi ogromnu površinu vode. Sprečava se aeracija, flora i fauna o vodi trajno izumiru.

Šta raditi? Kao promijeniti svijest kod ljudi? Kako očuvati turističku industriju, nautički turizam, a sačuvati Jadran?

Kako učiniti da nadležni uvede taksu na konjske snage, a ne na dužinu broda?

Da na pumpama uvedu obavezno ispumpavanje kaljuže u posebne tankove, koji se poslije šalju na reciklažu?

Apsurdno je da Gliser sa 2.000 konjskih snaga plaća plovidbenu dozvolu isto kao i jedrilica jednake dužine, koja ima motor od 20 konja, koji, uzgred budi rečeno, rijetko kada i pali?

Kako postići da se nikom ne isplati razmetati se tim plovećim fabrikama po Jadranu, Mediteranu?

Kako promijeniti svijest ?

Primerom, naravno.

Ovaj Projekt Solarnog Jedrenjaka ima za cilj da pokaže kako već neko vrijeme postoji raspoloživa, pristupačna tehnologija koja omogućuje da uživamo u čarima Jadrana i nautičkog turizma, krstareći neograničeno, a da pri tom ni u najmanjoj mjeri ne zagađujemo ni more ni vazduh.

Sollar Cutter ima zadatak da, ploveći Jadranom, nepovratno mijenja svim očevicima svijest, baš kao što su i naši preci, nekada davno, kada su kod svojih savremenika ugledali vatru, zatim i točak, zauvijek promijenili svoju svijest, a sa njom i svoje navike.

Sollar Cutter nestrpljivo čeka da što prije krene u svoju misiju. Izaberite proizvod koji ćete kupiti i time podržati projekt.

Ja već imam svoju jedrilicu, nije mi neka nužda da gradim kolektivni Solarni Retro Futur Jedrenjak. Ali, mislim da je moja dužnost kao građanina planete da učinim šta je u mojoj moći da stanemo na put globalnom otopljavanju. Pogledajte mjerenja, još uvijek ima ljudi koji ne vjeruju termometrima nego bapskim pričama, arčeći gorivo na svojim plovilima bez milosti, samo zato što – imaju pare.

 Planeta će za naših života biti i dalje podnošljiva za život, ali nećemo valjda unucima ostaviti pakao iza sebe?

Promovisanje solarne energije i odricanje od motora na fosilna goriva su moj način, ako vjerujete da je smislen, budite dio kampanje.“

Pridružite se crowdfunding kampanji Solar Retro Boat

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X