Rambo Amadeus porinuo solarni jedrenjak na Jadranu

‘Prvi đir. Danas smo napravili krug, sat i po vremena na mali gas… da vidimo kako brod sluša. Jako sam zadovoljan! Brod legne u vodu kako treba tek kad krene. Golemo. Od uzbuđenja nismo makli ni bokobrane’, komentar je Ramba Amadeusa na Facebooku povodom porinuća i prve plovidbe jedrenjakom koji umjesto klasičnog pomoćnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem ima ugrađen motor na solarni pogon.

Rambov solarni jedrenjak za čisti Jadran (Izvor: Facebook)

Brod je porinut u Herceg Novom, u Crnoj Gori, a još uvijek nema jedra za koja je Rambo rekao “da ih majstor još šije i da će doći za nekoliko dana”.

Riječ je o stotinu godina starom kuteru kojeg je Rambo Amadeus odlučio prije nekoliko godina sa sredstvima skupljenim preko Indiegogo kampanje preurediti i ugraditi mu solarne panele koji, preko baterija, pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovavanja.

Rambov solarni jedrenjak za čisti Jadran (Izvor: Facebook)

Rambo Amadeus je tako simbolično pokrenuo i akciju za ekološkim očuvanjem Jadrana rekavši: “Ako preobratim samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vetar, onda je učinio prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana.”

Nakon probne plovidbe Rambo je najavio i jednu malu svečanost: “Imam čast i zadovoljstvo da obznanim da će 1. juna 2019 Solarni Jedrenjak ‘Boka’ svečano uploviti u gradsko mulo Herceg Novi. Tom prilikom biće upriličena i mala svečanost. Preciznu satnicu i ostale detalje javljamo blagovremeno. Dobro došli!”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X