Rambo Amadeus porinuo solarni jedrenjak na Jadranu

‘Prvi đir. Danas smo napravili krug, sat i po vremena na mali gas… da vidimo kako brod sluša. Jako sam zadovoljan! Brod legne u vodu kako treba tek kad krene. Golemo. Od uzbuđenja nismo makli ni bokobrane’, komentar je Ramba Amadeusa na Facebooku povodom porinuća i prve plovidbe jedrenjakom koji umjesto klasičnog pomoćnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem ima ugrađen motor na solarni pogon.

Rambov solarni jedrenjak za čisti Jadran (Izvor: Facebook)

Brod je porinut u Herceg Novom, u Crnoj Gori, a još uvijek nema jedra za koja je Rambo rekao “da ih majstor još šije i da će doći za nekoliko dana”.

Riječ je o stotinu godina starom kuteru kojeg je Rambo Amadeus odlučio prije nekoliko godina sa sredstvima skupljenim preko Indiegogo kampanje preurediti i ugraditi mu solarne panele koji, preko baterija, pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovavanja.

Rambov solarni jedrenjak za čisti Jadran (Izvor: Facebook)

Rambo Amadeus je tako simbolično pokrenuo i akciju za ekološkim očuvanjem Jadrana rekavši: “Ako preobratim samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vetar, onda je učinio prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana.”

Nakon probne plovidbe Rambo je najavio i jednu malu svečanost: “Imam čast i zadovoljstvo da obznanim da će 1. juna 2019 Solarni Jedrenjak ‘Boka’ svečano uploviti u gradsko mulo Herceg Novi. Tom prilikom biće upriličena i mala svečanost. Preciznu satnicu i ostale detalje javljamo blagovremeno. Dobro došli!”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X