Raste zabrinutost zbog smjene Nataše Rajković u SC-u, oglasila se i ministrica kulture

Uskomešala se situacija oko smjene Nataše Rajković s mjesta vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu zagrebačkog Studentskog centra. Zabrinutost je izrazila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Studentski centar u Zagrebu (Izvor: Studentski.hr)

“Kultura SC-a ima dugu tradiciju i iznimnu vrijednost i za grad Zagreb i za hrvatsku kulturu u cjelini. Zato nam je važno da se kultura u okviru SC-a očuva”, izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek za T-Portal. Ona na kulturu SC-a gleda kao na “doista živo mjesto, s jednim specifičnim programom kakav grad poput Zagreba treba imati”.

Ministrica kulture je također poslala dopis sanacijskom upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku, a kako navodi Teatar.hr, slično pismo je upućeno dekanici i prodekanima ADU. U njemu se poziva Bošnjaka da preispita svoju odluku.

U međuvremenu je u znak podrške otvoreno pismo režisera i glumca Mirana Kurspahića na Teatar.hr-u potpisalo preko 900 uglednih imena iz kulture, ali i građana koji se ne slažu s odlukom sanacijskog upravitelja SC-a.

O svemu se nije izjasnila Blaženka Divjak, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta, kao ni premijer Andrej Plenković. Zanimljivo je da se za SC zalaže Ministarstvo kulture koje nije formalno pravno nadležno SC-u, dok ministarstvo Blaženke Divjak pod čiju ingerenciju spada šuti o konkretnom slučaju, jer je ministrica na godišnjem odmoru. Jedino što su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili odnosi se na uopćeni formalno pravni karakter uloge sanacijskog vijeća, tj. da temeljem Odluke Vlade RH o sanaciji Studenskog centra Sveučilišta u Zagrebu, sanacijsko vijeće ima sve ovlasti imenovanja i razrješenja voditelja ustrojstvenih jedinica, kao i donošenja odluka u pogledu radno-pravnog statusa pojedinih zaposlenika i skupina zaposlenika.

O konkretnim razlozima smjene Nataše Rajković sanacijski upravitelj još nije progovorio, a Nora Krstulović (Teatar.hr) i Miran Kurpahić o toj odluci koja donosi realnu opasnost da se trajno poništi i ukine program kulture i djelovanje kulture u sklopu SC-a, što bi imalo nesagledive posljedice, navode da je ona opasno i pogubno tempirana i da je tu politika direktno uključena u kulturnu. Smatraju da je smjenjivanje Rajković posljedica programskih i ideoloških razmimoilaženja.

I za kraj zanimljivo je da je prošlogodišnje poslovanje SC-a završeno s ukupnim pozitivnim poslovanjem prema dostavljenim izvještajima o poslovanju Studenskog centara u Zagrebu, te službenom Financijskom izvještaju za 2017. godinu. Time nadležno ministarstvo nije ni predvidjelo financijska sredstva u Državnom proračunu za 2018. godinu za sanaciju Studenskog centra u Zagrebu.

A mi se pitamo zbog čega uopće postoji sanacijsko vijeće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X