Raste zabrinutost zbog smjene Nataše Rajković u SC-u, oglasila se i ministrica kulture

Uskomešala se situacija oko smjene Nataše Rajković s mjesta vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu zagrebačkog Studentskog centra. Zabrinutost je izrazila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

  • 5
    Shares
Studentski centar u Zagrebu (Izvor: Studentski.hr)

“Kultura SC-a ima dugu tradiciju i iznimnu vrijednost i za grad Zagreb i za hrvatsku kulturu u cjelini. Zato nam je važno da se kultura u okviru SC-a očuva”, izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek za T-Portal. Ona na kulturu SC-a gleda kao na “doista živo mjesto, s jednim specifičnim programom kakav grad poput Zagreba treba imati”.

Ministrica kulture je također poslala dopis sanacijskom upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku, a kako navodi Teatar.hr, slično pismo je upućeno dekanici i prodekanima ADU. U njemu se poziva Bošnjaka da preispita svoju odluku.

U međuvremenu je u znak podrške otvoreno pismo režisera i glumca Mirana Kurspahića na Teatar.hr-u potpisalo preko 900 uglednih imena iz kulture, ali i građana koji se ne slažu s odlukom sanacijskog upravitelja SC-a.

O svemu se nije izjasnila Blaženka Divjak, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta, kao ni premijer Andrej Plenković. Zanimljivo je da se za SC zalaže Ministarstvo kulture koje nije formalno pravno nadležno SC-u, dok ministarstvo Blaženke Divjak pod čiju ingerenciju spada šuti o konkretnom slučaju, jer je ministrica na godišnjem odmoru. Jedino što su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili odnosi se na uopćeni formalno pravni karakter uloge sanacijskog vijeća, tj. da temeljem Odluke Vlade RH o sanaciji Studenskog centra Sveučilišta u Zagrebu, sanacijsko vijeće ima sve ovlasti imenovanja i razrješenja voditelja ustrojstvenih jedinica, kao i donošenja odluka u pogledu radno-pravnog statusa pojedinih zaposlenika i skupina zaposlenika.

O konkretnim razlozima smjene Nataše Rajković sanacijski upravitelj još nije progovorio, a Nora Krstulović (Teatar.hr) i Miran Kurpahić o toj odluci koja donosi realnu opasnost da se trajno poništi i ukine program kulture i djelovanje kulture u sklopu SC-a, što bi imalo nesagledive posljedice, navode da je ona opasno i pogubno tempirana i da je tu politika direktno uključena u kulturnu. Smatraju da je smjenjivanje Rajković posljedica programskih i ideoloških razmimoilaženja.

I za kraj zanimljivo je da je prošlogodišnje poslovanje SC-a završeno s ukupnim pozitivnim poslovanjem prema dostavljenim izvještajima o poslovanju Studenskog centara u Zagrebu, te službenom Financijskom izvještaju za 2017. godinu. Time nadležno ministarstvo nije ni predvidjelo financijska sredstva u Državnom proračunu za 2018. godinu za sanaciju Studenskog centra u Zagrebu.

A mi se pitamo zbog čega uopće postoji sanacijsko vijeće.

  • 5
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X