Rebel Star u &TD-u – The Black Keys Balkana

Rebel Star neumorno je nudio glazbenu zadovoljštinu zagrebačkoj publici u subotu u Teartu &TD. Publike u ovom gradu još uvijek je premalo za grupu takvog kalibra, ali dobra vijest je da je sa svakim nastupom ima sve više. Dobar znak da nam ova globalna i lokalna kriza bar nije zajebala uši.

Rebel Star u Teatru &TD (Foto: Tomislav Sporiš)

„Zašto nisam čula do sada za ovaj bend? Zašto se to ne vrti na radiju? Zašto nas samo truju šundom? Zašto nema više ljudi na koncertu?“ – bila su pitanja jedne od posjetiteljica koja se zatekal u Polukružnoj dvorani zagrebačkog Teatra &TD. Povod je bio koncert srpskog benda Rebel Star koji je tom prilikom promovirao svoj prvi album objavljen za hrvatsko tržište u izdanju Dancing Beara. Spomenuta posjetiteljica je naravno prvo bila ponesena glazbom i emocijom u dvorani, a onda joj je još jednom postalo jasno da je okružena ni sa stotinjak njih u publici. „Malo nas je, malo nas je, uvijek nas je bilo malo“, rekao sam joj. To i jest uvijek bio pravi problem ovog grada, što za proboj svega iole vrijednog treba proteći puno vode ispod savskih mostova.

Što se tiče Rebel Stara, koncert u &TD-u bio je jedan od najposjećenijih otkada taj bend dolazi i svira u Zagrebu. Alfa i omega grupe tj. pjevač, gitarist, klavijaturist i autor pjesama Milan Glavaški neupitno je čovjek velike energije i velikog srca. Bio je raspoložen i sretan na pozornici kao da je na vrhu planine i diše punim plućima. Umjetničko oličenje slobode iz kojeg zrači pozitivna energija. Čak i ukazivanjem tehničkih problema kad je prvi put tijekom koncerta sjeo za klavijature, koje se nisu čule na razglasu, bio je spreman nastaviti koncert bez te nove koncepcije u zvuku grupe. Poput zaigranog djeteta nije htio dozvoliti da mu neispravna igračka pokvari tok dobrog raspoloženja. On je rođeni pokretač, i mirovanje je najgora kazna za njega. Vjerojatno u takvim trenucima i nastaju njegovi sjetni stihovi.

Kontrapunkt i istovremeno najveći magnet Rebel Stara jest isprepletenost sjetne poetičnosti s uzvišenim i pozitivističkim nabojem Glavaškog kao pjevača. Da kojim slučajem s manje žara izvodi balade „San“, „Jabuka“„Ptice“ ili „Vetar“ bila bi to teška depresija za uši. Glavaški je istinski indie lik, ne kupuje on vrijeme u trenutnom globalnom indie hipsteraju. On i bendovi u kojima djeluje (pored Rebel Stara je i u grupi Eva Braun) produkti su izlijetanja iz tračnica sljepila konzumerizma. Nije bez veze himna grupe postala „Industrija“ koja je i u Zagrebu prozvela zborno pjevanje tijekom izvođenja na bisu, iako bi možda pjesma „Zagreb“ trebao biti taj zicer za podigravanje publici (što svatko tko je imalo upoznat s radom grupe zna da se Glavaški ne bavi takvom vrstom neiskrene zicerologije). Jednostavno se teško oduprijeti refrenu: „Uz neko prirodno piće rado ću priznati da smo svi odavno zajebali se“.

Grupa je iznimna i kad je pjevanje na engleskom u pitanju u pjesmi „Rebel Star“, ne samo zbog toga što je Glavaški vidio svijeta i Amerike, već stoga što je prirodno diše taj blues na traga Neil Younga.

Za one koji uistinu vole dobar rock zvuk Rebel Star bi trebao postati neizostavno štivo. Moćna je to četvorka i autorski i glazbeno.  Iako možda zvuči otrcano, oni su The Black Keys ovih prostora. Prava Balcana.

Saznajte više: Rebel Star – balcana ili americana

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X