Redatelj Igor Vuk Torbica tragično preminuo u Rovinju

Jedan od najboljih redatelja mlade generacije, Igor Vuk Torbica (33), u srijedu je preminuo u Rovinju. Trebao je raditi predstavu u zagrebačkom ZKM-u, a kako prenose mediji, ostavio je oproštajno pismo.

Igor Vuk Torbica (Foto: HNK Zajc.hr)

„Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, kazališni redatelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim kazalištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitoli. “Hinkeman”, “Carstvo mraka”, “Mizantrop”, “Tartif”, “Tit Andronik”, “Bakhe”, “Krvave svadbe”, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtit ćemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema kazalištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, stoji u priopćenju porodice i prijatelja redatelja.

Igor Vuk Torbica je srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn završio je u Puli, a Fakultet dramske umjetnosti 2013. godine u Beogradu. Dobitnik je nagrade Hugo Klajn za najboljeg studenta kazališne režije u generaciji. Njegova ispitna predstava na trećoj godini, “Pokojnik”, dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i bila uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je najboljom predstavom festivala. Ubrzo počinje režirati u profesionalnim kazalištima, te tako režira predstave “Don Juan” (Narodno kazalište „Toša Jovanović”, Zrenjanin) i “Razbijeni vrč” (Jugoslovensko dramsko pozorište).

Veliki uspjeh i početak regionalne karijere postiže uspješnom režijom predstave “Hinkemann” u Zagrebačkom kazalištu mladih. “Hinkeman” je postala jedna od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta, pa je tako na festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine predstava proglašena najboljom predstavom festivala, a Torbica je dobio nagradu Ardalion za najbolju režiju. Najboljom predstavom je proglašena i na 31. festivalu Gavelline večeri, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju. Hinkemann dobiva i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri nagrade žirija. Predstava je još uvijek na repertoaru ZKM-a, te je snažno obilježila hrvatsko kazalište.

Uspjeh postiže i predstavama “Carstvo mraka” (Narodno pozorište Beograd) i “Emilia Galotti” (SNG Ljubljana). U Hrvatskoj režira predstave: “Priče iz Bečke šume” (GDK Gavella), “Timon Atenjanin” (ZKM) i “Mizantrop” (HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci).

ZKM je jučer otkazao zakazanu predstavu “Eichmann u Jerusalimu” zbog, kako je navedeno na službenoj stranici “smrti dragog kolege i prijatelja”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X