Redatelj Igor Vuk Torbica tragično preminuo u Rovinju

Jedan od najboljih redatelja mlade generacije, Igor Vuk Torbica (33), u srijedu je preminuo u Rovinju. Trebao je raditi predstavu u zagrebačkom ZKM-u, a kako prenose mediji, ostavio je oproštajno pismo.

Igor Vuk Torbica (Foto: HNK Zajc.hr)

„Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, kazališni redatelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim kazalištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitoli. “Hinkeman”, “Carstvo mraka”, “Mizantrop”, “Tartif”, “Tit Andronik”, “Bakhe”, “Krvave svadbe”, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtit ćemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema kazalištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, stoji u priopćenju porodice i prijatelja redatelja.

Igor Vuk Torbica je srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn završio je u Puli, a Fakultet dramske umjetnosti 2013. godine u Beogradu. Dobitnik je nagrade Hugo Klajn za najboljeg studenta kazališne režije u generaciji. Njegova ispitna predstava na trećoj godini, “Pokojnik”, dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i bila uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je najboljom predstavom festivala. Ubrzo počinje režirati u profesionalnim kazalištima, te tako režira predstave “Don Juan” (Narodno kazalište „Toša Jovanović”, Zrenjanin) i “Razbijeni vrč” (Jugoslovensko dramsko pozorište).

Veliki uspjeh i početak regionalne karijere postiže uspješnom režijom predstave “Hinkemann” u Zagrebačkom kazalištu mladih. “Hinkeman” je postala jedna od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta, pa je tako na festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine predstava proglašena najboljom predstavom festivala, a Torbica je dobio nagradu Ardalion za najbolju režiju. Najboljom predstavom je proglašena i na 31. festivalu Gavelline večeri, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju. Hinkemann dobiva i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri nagrade žirija. Predstava je još uvijek na repertoaru ZKM-a, te je snažno obilježila hrvatsko kazalište.

Uspjeh postiže i predstavama “Carstvo mraka” (Narodno pozorište Beograd) i “Emilia Galotti” (SNG Ljubljana). U Hrvatskoj režira predstave: “Priče iz Bečke šume” (GDK Gavella), “Timon Atenjanin” (ZKM) i “Mizantrop” (HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci).

ZKM je jučer otkazao zakazanu predstavu “Eichmann u Jerusalimu” zbog, kako je navedeno na službenoj stranici “smrti dragog kolege i prijatelja”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X