Redatelji Milanoviću: Nemate mandat za omalovažavanje ičije umjetnosti

Društvo hrvatskih filmskih redatelja poslalo je premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo povodom njegovog javnog vrijeđanja umjetničkog rada redateljice Jasmile Žbanić. Pismo donosimo u cijelosti.

Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić (Foto: Wikipedia)

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

Dana 10. veljače 2014 godine, u TV emisiji “Dva u 9” komentirali ste izjavu Jasmile Žbanić o Vašem posjetu Mostaru riječima: “Što bih joj trebao reći, da je dobila 3,5 milijuna kuna od HAVC-a, odnosno od hrvatskih poreznih obveznika za svoj film koji će u Hrvatskoj vidjeti sto ljudi. Ja joj mogu reći samo opet – dobrodošla.”

Društvo hrvatskih filmskih redatelja smatra potrebnim upozoriti Vas na neke činjenice.

Svaki umjetnik, pa i Jasmila Žbanić, ima pravo na svoj pogled na svijet, bez obzira bio taj točan ili netočan, pristojan ili nepristojan, slagali se s njim ili ne, i bez obzira razumije li umjetnik politiku ili je potpuno politički nepismen, te se s umjetnikom o njegovim političkim stavovima itekako može polemizirati. Ali pri tom niti jedan političar, pa ni Vi, nema mandat omalovažavati ičiju umjetnost, pa ni umjetnost Jasmile Žbanić. Jasmila Žbanić imala je dva igrana filma u konkurenciji Berlinskog filmskog festivala, osvojila je Zlatnog medvjeda za najbolji film i u svojim filmovima je promovirala i hrvatsku glumačku umjetnost (Zrinka Cvitešić, Leon Lučev). Osjećamo nelagodu kad hrvatski premijer omalovažava umjetnički rad umjetnice svjetskog ugleda.

Kada novinari spominju “3,5 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika”, to je njihovo pravo da upozore hrvatsku javnost. Kad to spomene hrvatski premijer u kontekstu političkog neslaganja s umjetnikom, to zvuči kao politička ucjena. Osjećamo nelagodu kad hrvatski politički moćnik prijeti umjetnicima s javnim sredstvima.

Kad kažete da će film Jasmile Žbanić “vidjeti sto ljudi”, dolazimo do novog problema. Naime, istina je da postoje hrvatski filmovi koje gleda “sto ljudi”, ali isto tako postoje hrvatski filmovi koji prelaze brojku od sto tisuća ljudi i koji su na godišnjim listama ispred američkih mega hitova. (Samo u 2013. godini tu brojku su prešli hrvatski filmovi “Sonja i bik”, “Šegrt Hlapić” i “Svećenikova djeca”). Odakle Vam spoznaja da još neviđeni i nedovršeni film Jasmile Žbanić spada u prvu, a ne u drugu grupu? Osjećamo nelagodu kad hrvatski premijer ima jasan i nedvosmislen stav o hrvatskom filmu o kojem evidentno gotovo ništa ne zna.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja

PREDSJEDNIK: Antonio Nuić
UPRAVNI ODBOR: Vinko Brešan, Snježana Tribuson, Vlatka Vorkapić i Danilo Šerbedžija”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X