Reprezentativan izbor filmova i brojne premijere na 14. Tabor Film Festivalu

Dok će se u međunarodnoj konkurenciji gledati dvadesetak regionalnih i hrvatskih premijera, dva filma u domaćoj konkurenciji na ovogodišnjem Taboru imaju svoju svjetsku premijeru.

14. Tabor Film Festival
14. Tabor Film Festival

Između više od tisuću filmova selektori 14. Tabor film festivala Ivan Ramljak, Ana Abramović, Iva Rosandić i Davor Kanjir napravili su sjajan izbor domaćih i stranih naslova, koji će zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije filmoljupce.

U domaći je natjecateljski program tako izabrano sedamnaest žanrovski raznovrsnih filmova, među kojima će dva filma imati svoju svjetsku premijeru. Tako će taborska publika prva imati prilike vidjeti film Mjesta u blizini nadarenog redatelja Mate Ugrina. Ovaj igrani film, nastao u hrvatsko-njemačkoj koprodukciji, govori o trojici dječaka koji bezbrižno provode posljednje dane ljeta, družeći se na mjestima poput jezera, kolibe ili napuštene plesne dvorane, sve dok kraj ljeta ne stigne prije no što su očekivali. Premijerno ćemo također gledati i eksperimentalno-dokumentarni film Tome Zidića Gonič, portret vizualne umjetnice i performerice Andree Knezović, kojim ovaj autor nastoji istražiti i temu kreativnog stvaralačkog procesa, te pružiti uvid u njezin intimni svijet obilježen odlučnošću, strahom i strašću.

Pored ovih naslova, program domaćih filmova donosi niz sjajnih autora, među kojima su neki već dobro znani publici ovog festivala. Domaći filmski naslovi podijeljeni su u tri cjelovečernja programa, pa ćemo u programu O muškarcima i ženama još gledati i film Dota Petre Zlonoge, Priče iz bijele sobe Silve Ćapin, Belladonu Dubravke Turić te Planemo Veljka Popovića. Program Kroz pustinju i prašumu donosi Novi južni Zagreb Darka Fritza koji nakon internacionalne premijere u Oberhausenu na Taboru ima svoju hrvatsku premijeru, te filmove Tu tamo Alexandera Stewarta, Orah Danila Šerbedžije, Skoro ništa Ane Hušman, Petrovu šumu Martine Meštrović te film Na plaži Gorana Škofića.

O najboljem filmu domaće konkurencije ove će godine odlučivati tročlani žiri sastavljen od mladih filmaša i umjetnika Tomislava Šobana, prošlogodišnjeg pobjednika Tabor film festivala, redatelja Davida Kapca zapaženog po filmskim ostvarenjima Zagorski specijalitet i Kud puklo da puklo, te likovne umjetnice i redateljice animiranih filmova Jelene Oroz.

Među dvadeset i šest filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju na ovogodišnjem će se Taboru prikazati preko dvadeset premijernih naslova, kako regionalnih, tako i hrvatskih premijera. Među jedanaest regionalnih premijera naći će se tako pobjednici festivala u Oberhausenu – švicarski dokumentarac Venusia koji govori o neobičnom odnosu vlasnice bordela Lise i njezine prijateljice i zaposlenice Lene, te igrani film filipinskog redatelja Lava Diaza Dan prije kraja (The Day before the end), dojmljiva priča o dolasku najveće filipinske oluje i smrti pjesnika. Deset hrvatskih premijera također donosi reprezentativan izbor filmova, od kojih svakako treba spomenuti film nagrađen na festivalu u Clermont Ferrandu, Las Cosas Simples (r. Alvaro Anguita) čileansku verziju u kojoj ćemo gledati nešto drugačiji susret Penelope i Odiseja, kao i višestruko nagrađivani Madam Black novozelandskog redatelja Ivana Bargea, igrani film o glamuroznom fotografu koji se, nakon što pregazi djetetovog ljubimca, nađe pred izazovom izmišljanja priče o njegovu nestanku. Hrvatska će publika po prvi puta imati prilike pogledati i sjajan film Ernie Biscuit Adama Eliota, najbolji kratki film u 2016. prema mišljenju Australskog filmskog instituta. Napravljen tehnikom animacije glinenih figura, Ernie Biscuit priča je o gluhom pariškom taksidermistu čiji se život okrene naglavačke kada na pragu nađe goluba. Među obiljem sjajnih stranih filmova koje će posjetitelji ovogodišnjeg Tabora imati prilike gledati u pet cjelovečernjih programa naći će se i njemačko-austrijski film o trojici braće koja pripremaju orignalan dar za majku, Kada (Die Badewanne) Tima Ellricha, također dobitnik nagrade u međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg Clermond Ferranda.

Koji će od filmova međunarodne konkurencije odnijeti nagrade za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix, odlučit će žiri u kojem se ove godine nalaze slovenska redateljica i voditeljica programa Slovenske kinoteke Varja Močnik, crnogorski redatelj Ivan Salatić te filmski teoretičar i predavač na Sveučilištu u Aaltu, Helsinki Olaf Möller. Uz odluke žirija, za najbolji film po mišljenju publike i ove će godine glasovati posjetitelji festivala.

Uz filmove u konkurenciji, ovogodišnji Tabor donosi mnoštvo popratnih filmskih i ostalih programa, kao i bogat glazbeni program. Više informacija potražite na web i Facebook stranici festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X