Rooftop sessions Sare Renar – uspješna ljetna DIY koncertna priča

Sara Renar doskočila je koncertnoj aktivnosti u svom gradu na neobičan i uspješan način, stoga smo s njom porazgovarali o projektu Rooftom sessions od ideje i provedbe do planova u budućnosti.

Sara Renar – Rooftop Session (Foto: Vedran Metelko)

Vjerujem da je i do tebe odavno došao onaj savjet kako u Zagrebu nije dobro svirati više od triput u jednoj godini jer dolazi do zasićenja kod publike. No doskočila si tome na jedan nadasve zanimljiv i originalan način, bar je kad je ovaj grad u pitanju. Kako je došlo do ideje za Rooftop sessions?

Sara Renar: Rekla bih i da je dvaput već rubno, osim ako ne uleti kakav festival. Kao glazbenik koji od te iste glazbe i pokušava osigurati egzistenciju si “osuđen” na to da stalno putuješ i sviraš u raznim gradovima. Kad kažem stalno, onda stvarno mislim stalno. Provela sam posljednje tri, četiri godine po turnejama, što je prekrasno, ali kad par godina ne spavaš u vlastitom krevetu više od tjedan dana u komadu to definitivno uzme svoj danak. Tako da sam probala naći način kako smanjiti putovanja, a ipak moći platiti račune. Rezultat je serija ekskluzivnih koncerata na jednoj posebnoj lokaciji.

Tu je riječ o onom ekskluzivnom osjećaju i po pitanju ambijenta, kao i po pitanju broja posjetitelja, oko desetak po svakom nastupu, ako se ne varam. Što ti nalaziš privlačnim u toj vrsti nastupa?

Sara Renar: Ovaj tip nastupa ti je sjajna vježba kao izvođaču – ljudima u publici si jako blizu, nema odmaka velike pozornice, čuju te kako dišeš, vide ako ti se tresu ruke, znoje dlanovi… Aplikcija AirBnB ne dozvoljava više od deset posjetitelja po koncertu ako je riječ o privatnom prostoru – a ovo jest jer je krov stambene zgrade – što mi u ovom slučaju savršeno odgovara: cijena ulaznice je daleko viša od standardne klupske, ali je zato u ponudu uključeno piće, knjižica sa prijevodima tekstova setliste i naravno mogućnost da se uživa u koncertu i ambijentu bez da se netko dere rezultate sa kladionice.

Sara Renar – Rooftop Session (Foto: Vedran Metelko)

Što još publika na krovu može dobiti osim koncerta? Publika obično žeđa…

Sara Renar: Može dobiti craft pivo Dubrovačke pivovare, sjajno pivo sjajne ekipe koja je u startu prepoznala i podržala projekt. Za vinopije tu je nagrađivani domaći rizlig i žuti plavec iz Bizeljskog (odmah kraj slovenske granice), domaće crno sa Pelješca te niška rakija.

Koliko obično traju nastupi i kako su koncipirani? U smislu; uvijek isto ili uvijek različito po pitanju setliste?

Sara Renar: Ima tih par pjesama koje su nezaobilazni dio repertoara, ali zapravo dosta toga i ovisi o trenutku, nekad idem na malo nježnije note, nekad raspalim sa svim sampleovima i distorzijama. Koncert obično traje oko 45 minuta, do sat vremena, od zalaska sunca do potpunog mraka. Jako je intenzivno iskustvo.

Sara Renar – Rooftop Session (Foto: Vedran Metelko)

Na koji način zainteresirani dolaze do informacije kada se održavaju nastupi, tj. kako se prijavljuju?

Sara Renar: Koji tjedan prije svirki bombardiram sa obavijestima na Instagramu i Facebooku, a posjetitelji se mogu prijaviti putem ovog linka.

To je svakako i jedan novi DIY pristup i u vlastitoj promociji, bookingu i naplati ulaznica, vjerujem da je bilo zainteresiranih među onima koji su na proputovanju u Zagrebu, ili turista… Otkud su sve dolazili ljudi, u smislu da ti je to bilo zanimljivo, ako vodiš evidenciju?

Sara Renar: Vodim svakako! Obično je omjer domaćih i stranih gostiju pola – pola. Turisti dolaze zaista iz cijelog svijeta: Australije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Meksika, Francuske, Kanade… Jako je lijepo vidjeti kako se publika nakon zajedničkog koncertnog iskustva zbliži, strancima je to idealna prilika da upoznaju lokalce van strogo turističkog konteksta. Razmjenjuju se brojevi mobitela, preporuke gdje jesti u gradu… Zapravo me je najviše iznenadio baš veliki odaziv domaće publike, daleko je veći interes nego što sam mislila. Vjerujem da ću neka lica sretati ponovno i dogodine!

Koliko su općenito trajale pripreme za prvi Rooftop session? Vjerujem da je trebalo prikupiti neki potpise od stanara. Kako su oni reagirali, vjerujem da su bili susretljivi, inače do svega ne bi došlo, no jesu li bilo pomalo i iznenađeni?

Sara Renar: Cijelu stvar sam pripremala sigurna par tjedana kada se sve zbroji. Tu moram stvarno reći da sam blagoslovljena divnim susjedima. Dobila sam zeleno svijetlo vijeća stanara uz uvjet da je za stanare slobodan ulaz na svaku svirku te da sto kuna od svakog eventa odvajam u pričuvu, što je i više nego fer. Inače stanari znaju donijeti i svoju cugu, ispeći kiflice, uskočiti sa čašama… Prijava projekta na AirBnB Experiences platformi koja ima prilično stroge kriterije je također glatko prošla. Zvonimir Ferina je na prvoj svirci napravio fantastične promo fotke i nakon toga su se mediji sami počeli javljati. Otpočetka velika pozitiva prati cijelu priču.

Sara Renar – Rooftop Session (Foto: Vedran Metelko)

Koliko si dosad održala rooftop sessiona?

Sara Renar: Sve skupa sam dosad imala osam svirki i ponosno mogu reći da sam rasprodala svaku. Čak smo imali i privatni zakupljeni event za jednu englesku produkcijsku kuću.

Vjerujem da je osnovna ideja bila da se održavaju dok traje ljeto, ali izgleda da će vrijeme još dugo biti toplo, stoga planiraš li ih još u dogledno vrijeme?

Sara Renar: Za ovu godinu sam zatvorila sezonu jer je krajnje vrijeme da se fokusiram na novi album. Koliko god je ovaj tip svrki rasterećujući u smislu da ne trebam voziti 700 km negdje, opet se čovjek naradi u pripremi – preuzimam pivo u sedam ujutro na autobusnom kolodvoru, idem do Slovenije u nabavu vina, nosim stolice, stol i opremu, čistim wc na zadnjem katu… Ali dogodine svakako nastavljamo druženje uz nove pjesme!

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X