S.A.R.S. unplugged u Šibeniku: Vratite im struju!

Obećavajuća sezona na tvrđavi sv. Mihovila otvorena je sinoć. Beogradski S.A.R.S. vratili su se u Šibenik nakon šest godina, a JR August iz Zaboka došao je prvi put.

S.A.R.S. u Šibeniku (Foto: TRIS)

Buđav lebac

To da se koncerti na sv. Mihovilu čuju bolje u okolnim kvartovima, nego na samoj tvrđavi, to je stara priča. To da su nastupi JR Augusta i S.A.R.S.-a u startu imali 20 posto umanjen intezitet zbog pretihog razglasa, to je od jučer. JR August iliti JohnJohn Raven August iliti Nikola Vranić, pijanist iz Zaboka, bio je okružen mješovitim mini zborom, a svi zajedno borili su se sa žamorom publike. S tim da ovo nipošto nije prigovor publici; predgrupa, a k tome još i nedovoljno poznata, ne može nažalost računati na previše pažnje. Ovo je prigovor svim onima koji su nam trebali omogućiti puni doživljaj, a nisu. Koji su trebali omogućiti da nam subverzivno produhovljene pjesme JR Augusta napadaju uši sa svih strana, a nisu. Dobro, tvrđava je zahtjevna za ton-majstora, nesimetrična i velika, a i uvijek nešto puše, no da već u desetom redu možeš najnormalnije pričati dok je bend na pozornici, nije fora.

Proleće

A u njima nemir. Pa su tako odlučili malo biti akustični, a šibenska publika bila je pokusni kunić. Na stranu sad što su S.A.R.S., nakon nekoliko godina postojanja, odlučili da su spremni za unplugged fazu. Oni su ionako u karijeri preskočili nekoliko faza, kao što je i obično slučaj s YouTube senzacijama koje, pomamljene velikim brojem pregleda, odluče postati bend. Stvar je da ono jučer nije bio unplugged koncert, već samo nastup grupe koja je električne gitare zamijenila akustičnima. Ima razlike.

Ti, ti, ti

Publici je to bilo uglavnom okej. S.A.R.S. je in, S.A.R.S. se sluša, na S.A.R.S. se pleše. S.A.R.S. uspješno stvara iluzorni dojam da podriva sustav, a to uvijek pali. Nema ništa zahvalnije od publike koja će na koncertu zborno pjevati o političarima-gangsterima, a sutradan opet izabrati iste te. Nije lako ni S.A.R.S.-u ni publici; neprijatelj više nema konkretno lice, sustav je taj protiv kojeg se ratuje. A sustav je zeznut protivnik, kojemu S.A.R.S.-ova naivnost može nanijeti samo površinske ranice. Koje do jutra zacijele.

Mir i ljubav

S.A.R.S. širi optimizam, njihova namjera je plemenita. Jedini bend koji je uspio mortadelu i nutellu inkorporirati u stihove, a da ima smisla. Imaju i jedan od najboljih naziva za bend ikad i dobro su savladali ska-pop recepturu koju je odavno propisala Laboratorija zvuka. Ukratko, grupa za mase, koja je neusiljeno simpatična. Jedino što su prije šest godina na šibenskom Regiusu bili raspoloženi i odlični, a jučer samo raspoloženi.

Perspektiva

Ne znamo koji je plan razvoja, no nastave li ovako postat će novi Parni valjak.

Ratujemo ti i ja

Bez urbanih rock and roll mitova nema pamtljive karijere, a onaj vezan za njih kaže da nam se u Srbiji smiju jer su „Hrvati popušili S.A.R.S.“ I sam bend će priznati da su veći u Zagrebu i Sofiji, nego u Beogradu. Ako je vjerovati medijima, situacija u njihovoj rodnoj grudi se polako mijenja u S.A.R.S.-ovu korist. A medijima, znamo, nikad ne treba skroz vjerovati…

 

Tekst je objavljen u suradnji s portalom TRIS.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X