S3ngs ‘Costa S3ngsia’ – dobro opremljeni za plovidbu po brdovitom Balkanu

Zagrebački bend S3ngs dobro je ispekao zanat, ostao svoj i prepoznatljiv , te drugim albumom ‘Costa S3ngsia’ napravio pomak.

S3ngs 'Costa S3ngsia'

Sviralo se puno po regiji i Čaka, Franjo, Lički i mR su imali prilike osjetiti što prolazi kod publike, te su svoje autorstvo izgradili kroz taj štih, ali opet ne zanemarujući svoje generacijske korijene i utjecaje. Ukratko kazano nisu postali neka nostalgična novovalna utvara, kao što su izbjegli zagrebački indie noir iako vuku nasljeđe britpopa. Obzirom na „Costa S3ngsiu“ britpop bi mogao biti krivi marker, nešto što bi automatski vuklo u smjeru Pips Chip & Videoclips iz 90-ih. S3ngs su bliži raskalašnom rock zvuku nekadašnjih The Libertines, kao i po poetici.

Sirovi su i razigrani što je jasno već od uvodnih „Dođi“ i „Od sada dobro ti je“ koje pršte spontanom energijom i frajerskim stavom. Namjerno koristim tu ‘frajersku’ terminologiju jer su frajeri mlađe generacije nekako iščezli sa zagrebačke scene, a S3ngs su čini se upravo to. Oni otvoreno zovu na zabavu i provociraju ‘bez rukavica’, ne žele na sebi neke snobovske okove jer u njima vrije rock and roll. U pjesmi „Japan“ progovaraju i o generacijskoj stigmi i tim mitskim osamdesetima koje nisu proživjeli i koje im se stalno naturaju na nos i od kojih se ne može pobjeći (a trebalo bi), kao što u istoj pjesmi postavljaju nimalo retoričko pitanje u stihu: „Pa reci mi zašto ne bismo mi ustali i ovaj grad očistili, razjebali strukture i pohapsili sve lopove, nek stara ljubav vrati se.“ svjesni da nema pročišćenja bez akcije i značajne generacije bez fokusirane borbe. Kao što kasnije u „Ljudi su grubi“ zazivaju mentalno zbijanje redova kroz jednostavnu spoznaju. A opet jednako tako bend je uvjerljiv kad ispali jednostavan, gotovo benigni, ‘ljetni hit’ „Na more“ naslanjajući se na poznato Manu Chaovo humpa-cumpanje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DNiUSJ48phc[/youtube]

To zvukovno-stilsko proširenje koje je na ovom albumu stalno na snazi ne zvuči kao stilska vježba i tipično bendovsko ispoljavanje nesigurnosti, već kao spontana akcija u naglašavanju emocije tekstova, i taj pomalo čudni miš-maš u kojem su S3ngs u jednom momentu poetično agresivni kao Pete Doherty i Carl Barat na pozornici, u drugom gallagherovski nadrkani, u trećem naivni pozitivci na tragu nekadašnjih Animatora Krešimira Blaževića čini ih privlačnima i razumljivima u stavu i emocijama.

No iako bend pjeva na hrvatskom kao da nema neki potencijalni hit prilagođen ovom trenutku našeg vremena (koje debelo kaska za kazaljkama sata Zapada), a čini se nužno potrebnim za neku širu afirmaciju, jer sve ostale elemente S3ngs posjeduje. Da ne bi bilo zabune album je kvalitetna i zaokružena cjelina, ali zbog navedenog njegov je put prema publici znatno usporen. I to zbog x faktora, počevši od formatiranog mainstream radijskog prostora do nedostatka zdravih glazbenih televizijskih emisija koje upravo ovakvim bendovima mogu biti značajan zamašnjak.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KswNUoK_65Q[/youtube]

Album je i u produkcijskom smislu na zavidnom nivou, producent Srđan Sekulović Skansi dao je S3ngsima dovoljno prljavštine, duboki ali i prodorni zvuk bubnjeva jedan je od boljih snimaka tog insturmenta u domaćoj produkciji općenito, a opet sve je dovoljno prezentno oblikovano. Zanimljivo dizajniran omot nije prepušten slučaju i također ga se slobodno može uzeti za primjer britkog inteligentnog rješenja.

S3ngs su spremni za dugu plovidbu. Valja im poželjeti sreću u pronalasku luke u kojoj će zakuhati fiestu. „Costa S3ngsia“ je dokaz da to mogu.

Ocjena: 8/10

(Osa, 2013.)

Download albuma: S3ngs ‘Costa S3ngsia’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X