Sabor RH izglasat će nižu stopu PDV-a na ulaznice za koncerte

Nakon višekratnih zahtjeva koje je Udruga koncertnih promotera Promo zajedno s Hrvatskom glazbenom unijom uputila Vladi i Saboru Republike Hrvatske, po novim informacijama Saborski odbor za gospodarstvo i Saborski odbor za financije na prijedlog SDP-ovih zastupnika predložili su Ministarstvu financija i Vladi RH uvođenje snižene stope PDV-a za ulaznice za koncerte.

(Foto: Tomislav Rosandić)

Time je vladajuća saborska većina iskazala političku volju za prihvaćanjem argumenata domaćih promotora i HGU-a, te je sada potpuno izvjesno da će vladajuća većina nakon niza godina ispraviti veliku nepravilnost koja je postojala u Zakonu o PDV-u.

“Udruga koncertnih promotera Promo zadovoljna je ovakvom odlukom te se javno zahvaljuje Saboru na donošenju razumne odluke koja će konačno ispraviti nepravdu koja se niz godina, od uvođenja sustava PDV-a, nanosila organizatorima koncerata u Hrvatskoj. Dosadašnja porezna neujednačenost kojom se puna stopa PDV-a naplaćivala na ulaznice za koncerte dok su kino ulaznice imale nultu stopu PDV-a diskriminirala je privatne organizatore koncerata koji su se pokazali najagilnijim čimbenicima na koncertnoj sceni Hrvatske. Nastavak takve porezne diskriminacije prijetio je potpunim uništenjem koncertne industrije u Hrvatskoj i posljedično dugogodišnjoj kulturnoj izolaciji Hrvatske publike od svjetskih trendova. Srećom, razum je prevladao, saborska većina je poslušala naše argumente i na osnovu jasne argumentacije donijela jedinu razboritu odluku, a to je snižavanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte”, piše u službenoj izjavi udruge promotera Promo.

Iako konačna odluka o tome koliko će točno iznositi nova porezna stopa još nije donesena, iz udruge i HGU-a očekuju dosljednost u odluci te njeno ujednačavanje s poreznom stopom na kino ulaznice od 5 posto, kako je predložilo i Ministarstvo kulture. Ova će odluka o smanjenju porezne stope omogućiti normalno poslovanje koncertnih organizatora te opstanak koncertne industrije kojoj je zbog drastičnog pada broja koncerata prijetila propast. Zbog smanjene  porezne stope Hrvatska će unutar svojih granica zadržati svoje najveće open air festivale koji su zbog previsokog poreza prethodno bili najavili odlazak iz Hrvatske.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X