Sacher u MSU-u – kad totalno drukčiji od drugih ne svira ‘Totalno drukčije od drugih’

Jerry Garcia, pokojni deda iz Grateful Deada, jednom je prilikom izjavio da je važno koji se tonovi ne odsviraju.

Sacher na Ljetu u MSU (Foto: Zoran Tučkar)

U subotu 26. lipnja 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ta je tvrdnja dobila svoju nadogradnju kod Srđana Sachera – njemu je (vjerojatno) bitno koje se pjesme ne odsviraju na koncertima. U Sacherovom slučaju to su bile „Totalno drukčiji od drugih“ i „Moja prva ljubav“, poznata i pod nazivom „Djevojke u ljetnim haljinama volim“. I jedna i druga su premijerno izvedene 1981. („Moja prva ljubav“) i 1989. („Totalno drukčiji od drugih“) koje su, bar po godinama izdavanja, uokvirile jedan od umjetnički najdinamičnijih perioda u Zagrebu svih vremena.

Nostalgičari za Vješticama u devedesetima bi možda spomenuli i „Kradljivce srca“, „Ti i ja“ ili „Saksofon i dva klavira“ – no niti to nije odsvirano na recentnom koncertu u sklopu Ljeta u MSU. Možda Sacher nije našao odgovarajući aranžman za njih, možda ih čuva za doček reprezentacije na Trgu kada osvoje Europsko prvenstvo u nogometu, a možda mu se i nije dalo svirati. Možda je moja krivnja što od Stonesa na koncertu očekujem „Jumpin’ Jack Flash“ i „Start Me Up“, pa tako i od Sachera postavljam nekakve muzičke želje koje mogu i ne moraju biti realne.

Znali smo i prije da je Srđan Sacher totalno drukčiji od drugih. On je jedinstveni pjesnik zagrebačkog asfalta koji je svojim umjetničkim radom uspješno povezivao humor i šarm zagrebačkih ulica i trgova, drskost rock’n’rolla, melodičnost međimurskih popevki i prijemčivost latinoameričkih ritmova. Njegove pjesme emitiraju toplinu bez rezervi, a kad je i cinik – Sacher to čini sa smiješkom, kao dijete kad svom frendu lupa čvrge.

Nakon gotovo četvrt vijeka autorske hibernacije Sacherovo reaktiviranje u modernoj muzici bio je jedan od većih događaja 2019. Sam album „Biser ambra jantar“ je pozitivno odjeknuo na sceni, a bend kojeg je skupio i dao mu ime po svom prezimenu je najblaže rečeno kompetentan. Postava koja je snimila „Biser Ambra Jantar“ je iznijela i ovaj koncert: uza Sachera kao basista i samozatajnog konferansjea večeri, sudjelovali su Filip Riđički kao vokal i frontman, gitaristi Miljan Bakić i Ivan Beuc, bubnjar Dragan Brkljačić, te udaraljkaš Tin Brkljačić. Potonji su otac i sin, a na koncertu je gostovao i mladi saksofonist Dejan Bakić (Miljanov sin).

Sacher na Ljetu u MSU (Foto: Zoran Tučkar)

aman kad je Sacher kao bend trebao svirati svugdje promovirajući svoj vrlo dobar novi materijal – dogodio se lockdown. To je Sachera i članove benda usporilo, no nadajmo se da će stvari doći na svoje mjesto. Nastup u MSU je počeo s „Da li su to bili topovi ili lupa moga srca“, a nastavilo se s rockerskom „60-65“. Na koncertu sastav je zvučao solidno, povremeno je Srđan Sacher bio pretjerano samozatajan, s druge strane, bilo je nekoliko trenutaka za vječnost, a bilo je trenutaka koji su stvarali upitnike iznad glave potpisnika ovih redova.

Prejake gitare na „Kako biti Indijanac, a da te ne istrijebe“ su lepršavu pjesmu gotovo uspješno pretvorili u gotovo slušljiv arena-rock broj. Zato su svoj obol koncertu dali saksofonist veteran Damir Prica Capri i flautist Leo Belsać – prvi je pjesmu „THC (Trula jabuka)“ učinio najukusnijom jabukom na svijetu, a drugi je to isto napravio s „Nema mjesta suzama“. „THC“ je posvećena novoj vlasti (uz nadu da neće biti kao stara vlast) i Gegi s Hvara, a „Nema mjesta suzama“ je bila dramaturški vrhunac ovog skoro dvosatnog koncerta.

„Mene nisi nikad volila“ i „Ljubav nema repete“ su ponovljene na bisu, i nakon svega – nije bilo mjesta suzama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X