Salman Rushdie izgubio je vid na jedno oko i ne može koristiti ruku nakon napada

Romanopisac je izboden oko 12 puta na pozornici u ustanovi Chautauqua prije dva mjeseca.

Salman Rushdie (foto: Wikipedia)

Salman Rushdie izgubio je vid na jedno oko i ne može koristiti jednu ruku nakon što je brutalno izboden dok se pripremao održati predavanje u zapadnoj državi New York u kolovozu, otkrio je njegov agent.

Britansko-američki romanopisac rođen u Indiji, čija je knjiga “Sotonski stihovi” izazvala val kontroverzi nakon objavljivanja 1988. zbog prikaza proroka Muhameda, izboden je oko 12 puta na pozornici u ustanovi Chautauqua prije dva mjeseca. Iranski bivši duhovni vođa ajatolah Ruhollah Khomeini izdao je fetvu autoru godinu dana nakon objavljivanja knjige, zbog čega se književnik godinama skrivao.

Razmjer Rushdiejevih ozljeda do sada nije bio poznat, ali u novom intervjuu za španjolske novine El Pais, njegov agent Andrew Wylie rekao je da je 75-godišnjak “izgubio vid na jedno oko” nakon što je muškarac izjurio na pozornicu i izbo ga. “Imao je tri ozbiljne rane u vratu”, rekao je. “Jedna ruka je onesposobljena jer su mu presječeni živci na ruci. A ima još 15-ak rana u prsima i trupu. Dakle, bio je to brutalan napad.”

Wylie je odbio reći je li pisac ostao u bolnici, a umjesto toga rekao je da je važnije da će “preživjeti”. “Glavna opasnost s kojom se suočavao toliko godina nakon što je fetva nametnuta, bila je ona od napada nasumične osobe koja dolazi niotkuda”, dodao je. “Dakle, ne možete se zaštititi od toga jer je potpuno neočekivano i nelogično. Bilo je to kao ubojstvo Johna Lennona.”

Hadi Matar (24) pritvoren je nakon što se izjasnio da nije kriv za pokušaj ubojstva i napad na Sir Salmana. Bude li proglašen krivim, Mataru prijeti maksimalna kaznom od 25 godina zatvora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X