Šank?! u Tvornici – ‘Naša stvar’ i prva petoljetka

Nije bilo ni tračka sumnje da će Šank?! u subotu napuniti Veliki pogon Tvornice kulture, jer ipak je riječ o bendu koji je u prilično kratkom periodu našao zajednički jezik sa svojom, nadasve vjernom, publikom.

Šank?! u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

S drugim punjenjem Velikog pogona Tvornice kulture u karijeri, zagrebački street punk rock bend Šank?! dokazuje da je izrastao u bend s brojnom sljedbom i da su puno više od mežebitne jednosezonske atrakcije. Ustvari riječ je o prilično radišnoj grupi, jer proslaviti peti rođendan i iza sebe imati četiri albuma i nije uobičajena praksa među glazbenicima.

Šank?! su tako u subotu u Tvornici spojili rođendansko slavlje i promociju novog albuma „Naša stvar“. Napjevala se i naplesala njihova punk sljedba te večeri tijekom maratonskog koncerta koji se po karakteru činio kao ispunjavanje zasebnih želja obožavateljima iz publike. Svaku drugu pjesmu je netko od udarne trojke (gitarist i vokal Ivan Mrkoci, pjevač Alen Rakić, basist i pjevač Dinko Deumić), komentirao i posvećivao nekome, što prisutnima, što njima osobno poznatima, kao što je i sam nastup bio šarolik; svirale su se i balade, tako da je pored oda buntu i rodnom gradu bilo prostora i za nesretne ljubavi, a bilo je i gostujućih glazbenika koji su unijeli zvuk ukulele u pjesme Šanka.

Mašinko u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

No to je istovremeno i disperziralo sam fokus nastupa koji je imao više karakter sloavljeničkog tuluma u kojem je bend išao od jednog do drugog neformalnog poglavlja, no publici to nije nimalo smetalo, dapače činilo se da svima odgovara taj ‘neformalni tulumarski raspašoj’ u kojem se i bend opustio (bubnjar Bojan Mišćin, možda i malo previše, posebice kad je u par navrata ranije od drugih završio pjesme).

SpokOi! u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Dakle cijeli nastup je varirao, jer kako se slavilo ispred stagea, tako je bilo veselo i u backstageu, no bilo je i genijalnih dijelova kao recimo izvedbe „To je pitanje?“ i „Ljubav gradu“ kad su i Šank?! i prisutni bili stopljeni u jedno skladno i euforično himnično tijelo, ‘hlađeno’ salvama prolivenog piva koje je letjelo kroz zrak.

Zagrijavanje pred Šank?! su i više nego solidno odradile zagrebačke kolege, prvo SpokOi!, a potom Mašinko, čime je dodatno uveličana najveća svibanjska punk rock veselica u metropoli.

Saznajte više: Šank?! ‘Naša stvar’ – borbeni komplet za street survivore

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X