Sara Renar ‘Jesen’ – konture kvalitetnog rada

Sara Renar dobar je primjer mlade domaće autorice i glazbenice koja javno na sceni iskreno prolazi sve faze, ali bez kompleksa od neuspjeha, već upornošću, vjerom u svoju snagu i onim najvažnijim; nadogradnjom i učenjem.

Sara Renar 'Jesen'

Imao sam tu priliku gledati je na 2011. godine u Saxu na Velikoj Rock Eksploziji. U to vrijeme je pažnju na sebe skrenula singlom „Trebam te“, ali je to sve skupa bilo početničko ispipavanje glazbenog terena. Samopouzdanje je stekla debijem „Djeca“, ali je tada više bila ponešena snagom benda koji, kao i svaki bend, diže amplitudu same glazbe, samo što i s time treba znati upravljati. I tada je tražila svoj pravi izričaj isprobavanjem stilova – poput pjevača koji traži pravu intonaciju.

Rad s Montažstrojem Boruta Šeparovića i uistinu izvrsnom vokalnom interpretacijom u predstavi „Mali čovjek želi preko crte“, i što je najvažnije radom s bivšim Overflowcem i sadašnjim elekro-frikom Ohnokonom donio je željeni balans. S EP-ijem „Jesen“ može se slobodno reći kako je Sara Renar na pravom putu. Puno iskusnije i inteligentnije koristi svoj vokal, drži se zadane konceptualne forme, a opet napravi tu i tamo neki izlet koji ne odskače od elektronskog ambijenta, već mu daje dimenziju akustičnog i kantautorskog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9hq2t0Ob4Bc[/youtube]

Sama pjesma „Jesen“ je pravi zgoditak, a to dokazuje i njeno a capella ponovljeno izvođenje na kraju uratka. Iako je „Ljubav“, duet s Barbarom Munjas, objavljen kao prvi singl, kao zasebna pjesma bio je pomalo upitnog karaktera, dok je na EP-iju je pronašao svoje pravo mjesto. „Trag“ upravo nudi osjetnu ravnotežu nadopunjavanja gitarske akustike i elektronike.

Ispresjecanost instrumetalima, od kojih su neki uistinu kratki krokiji produžuju ovo najnovije kratko poglavlje glazbenice, ali nije riječ o besmislenom ispunjavanju praznog hoda. Mislilo se na svaki detalj, čak i na zanimljivo osmišljeni origami omot, koji sam, usput rečeno, skoro razderao zbog neumijeća otvaranja te male mozgalice. Možda je to dobar razlog da CD ostane duže u playeru, jer još uvijek nisam uspio taj razmotani ‘kupus’ vratiti u prvobitni oblik.

Ocjena: 8/10

(Aquarius Records, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X