Sara Renar u Azimutu: Odgovor na sva (ne)postavljena pitanja

Bili smo na koncertu mlade zagrebačke kantautorice, koja je u Šibeniku, ako nas sjećanje služi, nastupila već treći put.

Sara Renar u Azimutu

Sve je matematika i ništa nije slučajno. Sara Renar u petak se popela na binu šibenskog Azimuta točno tri godine nakon njezina koncerta na istom mjestu i točno dvije godine otkad je akustična verzija njezinog prvog i prijelomnog hita „U velikom stilu“ dignuta na YouTube. Numerološki je, dakle, sve bilo na svome mjestu.

Koncertu je prethodila rasprava – na galeriji iznad kluba fotograf, novinar i glazbenik, uz pelinkovac i dva piva, pokušavali su dokučiti postoji li, osim emotivne, bilo kakva druga povezanost između pjesme i njezinog slušatelja. Teška kvazifilozofija, koja je za cilj imala uvijek jedno te isto: shvatiti zašto je glazba/umjetnost potrebna ili bitna ikome na svijetu? Odgovor kojeg možda i nema došao je pola sata kasnije, kada se Sara Renar popela na pozornicu, na kojoj joj je leđa čuvao jedino Zdeslav Klarić, klavijaturist Pipsa, i krenula s „Ona se budi“.

Ne upasti u vlastitu rutinu, uvijek tragati za nečim novim u starim stvarima, biti spreman iznenaditi samog sebe, a sve to raditi iz jake unutarnje potrebe za intimnim sagorijevanjem. A pritom govorom tijela i svakim izgovorenim stihom držati pažnju publike i izražajno proživljavati svaki riff i loop. Tako je u petak otprilike glasio odgovor Sare Renar na pitanje o smislu glazbe, kojeg nije ni čula, niti ga je, zaključili smo to oko dva ujutro, ikad sama sebi postavila. Pred nama je bila glazbenica koja u glazbi ne traži smisao, već joj je glazba smisao sama po sebi.

Zakomplicirali smo, a stvar je vrlo jednostavna. Kao i obično, riječ je o putovanju u neku drugu, neopterećenu dimenziju, koje je sinoć trajalo malo više od sat vremena. Vremenski sasvim optimalno, taman da ne postane uobičajeno, da se nitko u prvih par redova ne uljulja. Sarin treći album „Tišina“ je pred vratima, očekujemo da se vrati i ponudi nam još koji odgovor, znamo da ih zna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X