Šestosatnim programom proslavljen 60. Rođendan umjetnosti na Muzičkoj akademiji

Međunarodni rođendan umjetnosti obilježen je jučer na Muzičkoj akademiji šestosatnim programom u kojem je sudjelovalo na stotine studenata četiri fakulteta umjetničkoga usmjerenja: Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije te Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rođendan umjetnosti (foto: P. Poljaković)

Program u trajanju od 18 do 24 sata simbolički je uključio po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjeg održavanja manifestacije, a u ovu se proslavu i ove godine izravno uključila Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskoga i Glazbenoga programa Hrvatskog radija i video streaminga.

Program Rođendana umjetnosti svečano su otvorili Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

“Pozivam vas da uživate u ljepoti umjetnosti i u kreacijama koje će biti prisutne večeras. U kreativnosti onih koji ih budu izvodili i predstavljali svoja rješenja. Izuzetno nam je drago što je Sveučilište u Zagrebu domaćin ovog velikog i vrijednog događaja. U ovome hramu glazbene kulture i moraju se događati ovakve manifestacije. Uživajmo u onome što umjetnici stvaraju – u ljepoti, kreativnosti ali i snazi umjetnosti,” izjavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

Rođendan umjetnosti (foto: P. Poljaković)

“Svi mi danas obilježavamo ovaj dan – i meni je kao bivšoj studentici Muzičke akademije danas rođendan. Nadam se da će svatko od vas osjetiti ili primiti dio ovog dara za rođendan umjetnosti. Umjetnost je ona koja nas povezuje, oplemenjuje i čini boljima. Umjetnost je uvijek bila ta koja gura društvo naprijed. Za sve one koji se istom bave to je i veliki doživotni predani rad na sebi kao i dijeljenje tog veselja i rada s drugima. Nadam se da će djelić svega toga večeras biti prikazan i pokazan. Sretan vam rođendan,” izjavila je Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i time otvorila proslavu.

Nakon svečanog otvaranja posjetiteljima su kratki performans izveli dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, dekan Akademije dramske umjetnosti Davor Švaić dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak i dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić.

Datum 17. siječnja francuski je umjetnik Robert Filliou 1963. godine proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti koji se otad naovamo svake godine obilježava posebnim programima diljem svijeta.

Rođendan umjetnosti (foto: P. Poljaković)

Domaća proslava Rođendana umjetnosti uključila je prikaz nastajanja dramskih predstava, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izradu likovnih radova, primjenu umjetničkih rješenja u videoigrama, znanstvene radove u umjetnosti, stvaralačke susrete u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji, potom diseminaciju umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava – sve to čini slobodan protok sadržaja neopterećen uobičajenim oblicima predstavljanja kako je i priželjkivao tvorac ideje Robert Filliou.

Akademija dramske umjetnosti predstavila je najbolje radove studenata različitih odsjeka: fragmente recentnih ispitnih produkcija Odsjeka glume – predstave Othello Williama Shakespearea, solističke nastupe studenata Odsjeka plesa, otvorenu probu glazbeno-plesne izvedbe za Muzički biennale Zagreb 2023. studenata Odjeka plesa i Jazz-ansambla Muzičke akademije, DeSADU – javna čitanja tekstova studenata Dramaturgije, program radija KRADIO FM (emitiranje podcasta, razgovori sa studentima triju akademija, late night pozivi, radiofonijsko čitanje studentskih tekstova), projekcije studentskih filmova forma kratki Odsjeka filmske i TV režije, proces montaže jednostavnijih igranih i dokumentarnih formi i montažu zvuka Odsjeka montaže te prezentaciju programa razvoja videoigara – Edu4Games.

Rođendan umjetnosti (foto: P. Poljaković)

Akademija likovnih umjetnosti predstavila se nizom aktivnosti kojima je prezentirala djelovanje svih šest odsjeka Akademije. Studenti Slikarskog odsjeka na cjelovečernjoj radionici portretirali su posjetitelje i predstaviti svoje radove; Odsjek za animirani film i Nove medije ponudili su presjek najboljih studentskih animiranih filmova u posljednjih deset godina. Kiparski i Nastavnički odsjek predstavili su skulpture većeg i manjeg formata te instalacije studenata: instalaciju Jelene Bogdanić Plastično igralište, skulpturu studenta Kiparskog odsjeka Leonarda Loscialea; instalaciju alumne Grafičkog odsjeka Monike Milas. Također, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina održao je cjelovečernju radionicu retuša te postavio izložbu kopija i vježbi konzervatorsko-restauratorskih radova. Odsjek za animirani film i Nove medije postavio je umjetničke instalacije svojih studenata završnih godina studija i alumna smjera Novi mediji. Grafički odsjek predstavio je projekt izrade videoigara Edu4games, videoradove alumna i nekoliko umjetničkih instalacija.

Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta posjetiteljima je omogućio direktan kontakt sa studentima s ciljem upoznavanja uloge dizajna u društvu. Kroz spomenuto druženje pod nazivom Dizajner je prisutan / Dizajner je dar pokušala se objasniti metodologija dizajnerske prakse i interdisciplinarni karakter profesije koja se nerijetko pogrešno doživljava. Teza da dizajner nije samo estet i onaj koji se uključuje na kraju, već punopravni član i dar svakom kolektivu argumentirana je prikazom selekcije recentnih studentskih ostvarenja iz raznih područja dizajna.

Rođendan umjetnosti (foto: P. Poljaković)

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavila se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju i teoriju glazbe, javnim satovima te otvorenim probama Duhačkog orkestra te Gudačkog komornog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji su imali priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci, plesači i glazbenici poput probe glazbeno-plesne izvedbe za Muzički biennale Zagreb 2023. studenata Odsjeka plesa ADU i Jazz ansambla MA. Kao gosti nastupili su i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X