Shakira u Areni – kratko, mlako i pred osam tisuća ljudi

Latinoamerička diva po drugi put na gostovanju u Hrvatskoj nije napunila veliki koncertni prostor, kao što nije uspjela ni postići atmosferu za pamćenje.

Shakira u zagrebačkoj Areni (Foto: Zoran Stajčić)

Idemo odmah u glavu. Shakira nas je odradila. Odradila je koncertu u zagrebačkoj Areni profesionalno, ali mlako. Nije to bila ona erotikom nabijena Kolumbijka kakva se može vidjeti u video spotovima.

Posve je nebitno je li pjevačica bila umorna nakon koncerta u Beogradu koji je održala dan ranije, ili joj je raspoloženje splasnulo kad je ispred sebe vidjela ne baš popunjenu zagrebačku Arenu u kojoj se okupilo oko osam tisuća posjetitelja, skoro identičan broj publike kao i prije pet godina na gradskom stadionu u Velikoj Gorici kad je prvi put nastupila u Hrvatskoj. Kod se oduzmu stranci koji su pohodili koncert i dodaju oni koji nisu imali za ulaznicu čini se da je to realna brojka njezinih hrvatskih fanova.

Shakira kao da je nastupala s određenom zadrškom. Korektno se držala scenarija nastupa, korektno izvodila trbušni ples i jednako tako se i presvlačila, no izostalo je usijanje, katarza u koju je trebala uvesti publiku. U pjevačkom pogledu se štedjela, čak toliko da se u nekim trenucima činilo kako posao odrađuje matrica, što se naravno ne može sa sigurnošću tvrditi, ali je istina da se prateće zborno pjevanje razgovijetno čulo u nekim pjesmama, a glasove nisu puštali članovi njezinog velikog pratećeg benda.

Dojam cijele situacije je bio kao da velika pop pjevačica nije bila raspoložena za davanje svog maksimuma, što je u svakom slučaju loš stav. Shakira je bila miljama daleko od primjerice Lady Gage koja se na koncertu u istom prostoru srčano borila za naklonost svakoga u dvorani pumpajući adrenalin i ugrađujući cijelu sebe u kompletan show. Jer taj faktor i čini show. Bez toga se samo može pričati o bogatoj scenografiji i kulisama bez elementa životnosti.

Pored toga i službeni dio koncerta je završio nakon sat i petnaest minuta, da bi istinski show zaživio svega posljednjih deset minuta kad su na bisu izvedene „Hips Don’t Lie“ i „Waka Waka (This Time For Africa)“ uz ispaljivanje konfeta u zrak. Tek je tada Shakira bila raspjevana i rasplesana u punom sjaju, što, mora se priznati, i nije baš previše.

Ako se povuče uspredba s nastupima pop diva koje su u posljednje tri godine posjetile Zagreb, odnosno s Beyonce, Aliciom Keys i već spomenutom Lady Gagom, Shakira se pokazala slabijom u izvedbi uživo, uspostavljanjem komunikacije s publikom, postizanju emotivnog naboja i dužini nastupa, a upravo bi ona kao jedina Kolumbijka kojoj se nasmiješila sreća da je postala planetarno popularna pošteno trebala pritisnuti gas kako joj oštra konkurencija sjevernoameričkih kolegica ne bi previše odmaknula.

Ovako, gledano na ishod zagrebačkog koncerta, ako u nekoj budućnosti dođe i po treći put, lako joj se može dogoditi da proda jednaki broj ulaznica, ako ne i manje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X