Šibenik očekuje prosvjed nakon uhićenja vlasnika Azimuta

Danas je u 20 sati ispred kluba Azimut u Šibeniku najavljen mirni prosvjed, a građani su pozvani da zaple lampione za dušu šibenskog noćnog života na stepenicama zgrade Šibenske biskupije odakle su i krenuli antagonizmi spram glazbenog kluba koji je u kratkom roku od otvaranja postao epicenter urbanog kulturnog života u gradu.

Ljetna pozornica kluba Azimut u Šibeniku

Povod pozivu na prosvjed bilo je uhićenje vlasnika kluba Azimut Hrvoja Jelkovića i Đorđa Katalinića u ranojutarnjim satima ispred samog kluba.

Kako izjavljuje Đorđe Katalinić, policijska ophodnja je oko 3 sata ujutro došla u klub i tražila da se ugasi glazba iako Azimut ima radnu dozvolu za puštanje glazbe do 4 sata ujutro. Katalinić tvrdi kako je jedan od policajaca iz ophodnje bio ‘jako bahat i bezobrazan’ te je prilikom razgovora ispred kluba s vlasnicima gurnuo jednu djevojku koja je htjela njihovu konverzaciju snimiti mobitelom, te joj je tom prilikom pala niz stepenice i razbila mobitel. Uslijedilo je zvanje pojačanja od strane ophodnje nakon čega su Jelković i Katalinić privedeni.

Iz šibenskog MUP-a pak tvrde kako je iz Azimuta puštana glazba na otvorenom izvan dopuštenog vremena.

Opće je mišljenje kako je haranga na Azimut krenula od strane šibenskog biskupa Ante Ivasa koji je u svom govoru tijekom služenja mise prilikom proslave Velike Gospe 15. kolovoza u Vrpolju izjavio: “Noćne zabave uz zaglušujuću i izluđujuću buku, često puta tako bezobzirno da mnogi više ne mogu živjeti u svojim kućama niti moliti u svojim crkvama, pa ni u katedralama, nude se sve više kao vrhunac moderne zabave. Gledao sam ovoga ljeta te prizore u našemu gradu. Kao da nikoga ne zabrinjava što je upravo to najpogodnije doba za ponudu iluzija i prodaju opasnih opijata i droga koje ubijaju mladu psihu. Je li moguće to tumačiti potrebom provoda, zarade, turizma, profita ili kako u Šibensku kažu, radi revitalizacije gradske jezgre?”

Đorđe Katalinić i Hrvoje Jelković (Foto: Ivana Kaponja)

Od tog trenutka otvorenog verbalnog napada nije prošlo dugo vremena do ‘konkretne akcije’ od strane vlasti, jer klub koji je svoja vrata otvorio 15. ožujka 2013. do jučerašnje večeri nije imao zabilježen niti jedan incident, a organizarao je iznimno puno koncertnih i kulturnih događanja, te se činilo kako živi u izvrsnoj simbiozi sa starom kulturnom jezgrom grada čiji se kulturni život od održavanja prvog Terraneo Festivala 2011. počeo revitalizirati nakon nekoliko desetljeća stagnacije.

Tvrdnje da je biskup Ivas čak i od čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka tražio da se ‘nešto poduzme’ po pitanju Azimuta potvrdio je u jednom nedavnom intervju gradonačelnik Šibenika Željko Burić, također iz redova HDZ-a, jer je to Ivas prvotno tražio i od njega, ali se, kako tvrdi, ovog ljeta nije pristajao na ustupke Crkvi i čelništvu svoje stranke da se ugasi ljetna pozornica Azimuta koja se nalazi ispred katedrale sv. Jakova.

Franko Vidović, šef šibenske opozicije iz redova SDP-a je na svom Facebook zidu napisao: “Šta je previše, previše je. Pustite poduzetnike da rade svoj posao onako kako najbolje znaju. Nisu oni krivi što neki ne razumiju što je grad i kako treba izgledati! Prvo Terraneo, sad ovo. Kome doista smeta ljetnji noćni život u gradu? Kako da se ljudi bave turizmom ako ćemo ih na svakom koraku u tom sprečavati? Da poručimo gostima da pošalju novac, a oni neka ostanu kući jer u Šibeniku zabave nema? Sve ono dobro što je napravljeno u četiri godine od 2009. Do 2013. Godine, ova vlast ciglu po ciglu razgrađuje i bojim se onoga što sam rekao na početku kampanje 2013.: “Neće oni probuditi grad, Šibenik je budan i vitalan, oni će ga samo ponovno uspavati!“ Izgleda da sam bio u pravu. Protiv sam bilo kakvih zabrana i ako želimo biti turistički grad, onda moramo živjeti za turizam i s njim ova dva mjeseca po 24 sata na dan. Ili uživajmo u tišini, miru i neuspjehu koji je uvijek posljedica nečinjenja.”

Biskup Ante Ivas (Foto: Wikipedia)

Na Facebooku je pokrenuta i grupa potpore vlasnicima Azimutu koja je u trenutku objavljivanja ovog teksta prikupila 3.040 pristaša.

Može se zaključiti kako situacija oko Azimuta u šibenskim okvirima nije samo puka borba za jedan noćni klub, već je preko noći postalo nešto mnogo veće, što zahvaća široki društveno-ekonomski spektar građana tog grada, kao i politički sukob na relaciji dvije najveće stranke, a sve je krenulo od jednog biskupa koji je na misi izjavio kako je u svom gradu svjedočio ponudi iluzija i prodaju opasnih opijata i droga koje ubijaju mladu psihu, iako vjerojatno niti jednom nije bio primijećen kao večernji gost Azimuta.

S druge strane, jako je čudno da biskup Ivas nije primijetio ponudu iluzija i prodaju opasnih opijata i droga koje ubijaju mladu psihu na ovogodišnjoj proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Čavoglavama gdje je u gostima kod Marka Perkovića Thompsona bio u društvu nedavno puštenog osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i čelnice inicijative „U ime obitelji“ Željke Markić i gdje je na ‘narodnoj veselici’ na kojoj su nastupili Miroslav Škoro, Mate Bulić i Opća opasnost hitna pomoć intervenirala 11 puta, gdje je prekršajno prijavljen jedan prodavač ‘nepoćudnih suvenira’, dok je šest djevojaka i momaka vijorilo zastave s istaknutim slovom ‘U’ i gdje su privedena dvojica izgrednika koji su omalovažavali policajce.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X