Side Project ‘Things Which No One Else Should Know About’ – Jedan od najboljih hrvatskih debija

Ćudljiva atmosferičnost elektroničkog prvijenca dua Side Project što rezonira zvučnim podražajima The XX nije nužno najoriginalnija, ali svakako određuje jedan od najsvježijih i najboljih suvremenih hrvatskih debitanskih albuma ‘Things Which No One Else Should Know About’.

Side Project 'Things Which No One Else Should Know About'
Side Project ‘Things Which No One Else Should Know About’

Imamo li jedan od najboljih debitantskih albuma u hrvatskoj anglofonoj produkciji? 19-godišnji Anja Papa i Luka Vidović, osim što su nekoga dobrano slagali po pitanju godina, ne zamaraju se trivijalnostima i banalnostima prosječnog adolescenta. Njihova lirska tema prodire duboko u izvornu spoznaju odnosa kroz osjetilnost. Upravo je ona kao okosnica prvijenca opisana šokantno zrelim sličicama, dajući mu vrlo erotske, a opet ni u jednom trenutku jeftine opise krajobraza tijela i najintimnijih zakutaka ljubavi. No ta ljubav mladih simbolista preplavljuje i obuzima daleko iza granica agresije karnalnosti: koža i krv tako bivaju dominantnim motivima u poetici Side Projecta. Bol iziskuje pomoć i spašavanje, a spašavanjem druge polovice spašavamo – sebe.

Iako su se u ranijem intervjuu za Ravnododna.com opisali kao graveyard pop, implicirana isklišejizirana sladunjavost i patetika ovdje nisu primjenjive u svoj ćudljivosti od trinaest postaja. One odjekuju spomenutim britanskim trojcem, kao i američkim majstorima melankolije Interpolom čije se gitare prepoznaju na trenutke . No Side Project iako jest ćudljiv i atmosferičan, ni na trenutak nije melankoličan i utopljen u sebe. Odraz je to prvenstveno vokalnog kontrasta: staložene i samouvjerene Anje u opreci s Lukom koji pokazuje neočekivani raspon emocija, od fokusiranosti do mahnitosti, komplementiranih različitim vokalnim registrima od baritona do tenora.

Modularni sintesajzer dream pop albuma oblikuju komorna glamuroznost i slojevita produkcija. Međutim, klupski 4×4 ritam generira mu puls koji oscilira u svojoj snazi, oviseći o razini senzacije o kojoj se u danom trenutku pripovijeda, odnosno pjeva tako da sva ‘sanjivost’ ne prerasta u shoegazersku monotoniju što bi bio očekivani moment unutar estetike sličnih bendova. Ovdje se služe distorzijom kao sredstvom katalizacije, čega su najbolji primjer „Everything Stops“ i „Alive“ emblematičnih modulacija i teških ‘dropova’. Harmonijski krugovi i melodijske linije svježiji su i od stranih pandana što potvrđuje dinamiku Side Projecta kao dua koji je dodatno animiran i dinamiziran promišljenim gostovanjem pulske pjevačice Nikol iz indie folk benda NLV („Unify“ i „12“). „Things Which No One Else Should Know About”odlično balansira svoju instrumentalnu slojevitost koja će se uživo moći nadograditi potencijalno zanimljivim improvizacijama, ne posrćući u tipičnu zamku ponavljanja.

Dvojac samo u kronološkoj adolescenciji očuđuje zrelošću i svježinom lirskog pristupa uobičajenoj tematici i začuđuje finom i zrelom produkcijom u vlastitoj radinosti. Strpljivo i filigranski odrađen prvijenac postavlja visoko ljestvicu nasljedniku prema kojem ne treba hitati jer sada je vrijeme za daljnju demonstraciju jednog od najboljih debitantskih izdanja hrvatske nekomercijalne glazbe.

Ocjena: 9/10

(Samizdat, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X