Skin: Skunk Anansie kao da je bend potisnutih ljudi, stalno se borimo i dokazujemo

Ima neka tajna veza između nas Hrvata i Skunk Anansie. Volimo se toliko da na slovenskom Schengenfestu osebujna Skin publiku pozdravlja s: „Laku noć, Hrvatska!“, a gitarist Ace na društvenim mrežama fotografijom i riječima besplatno promovira našu obalu. Dijeli nas nekoliko dana do trećeg dolaska benda u Hrvatsku, zbog čega smo se morali naći s njima na ćevapima i bratski popričati.

Skin (Foto: Igor Jurilj)

Iako ne bi bilo loše da tu i tamo izvedete Tracy’s Flaw.

Skin: Ah, čuj… Nemaš sreće.

Mark: Nimalo (smijeh).

Dakle, nema šanse?

Skin: (smijeh) Nikakve. Znaš, to nam je najtraženija pjesma koju nikada ne sviramo. Stvar sa Skunk Anansie jest da radimo ono što želimo. Dobra je to pjesma, ali ne ‘kvačimo’ se za nju toliko da bismo je izvodili uživo. Uvijek je možeš poslušati na ploči (smijeh).

Mark: Možda se pojavi jednom na setlisti… Ali vjerojatno neće (smijeh).

Meni čak nije najdraža ni verzija s albuma, nego nastup kada ste gostovali na Pavarottijevom koncertu 1999. i osim Follow Me Down, izveli i Tracy’s Flaw. Tu verziju rado slušam sa svoje VHS snimke.

Skin (iznenađeno) :Oh, vau!

Mark: E, to je vrlo dobra verzija pjesme. Jedna od najboljih.

Skin: Imamo toliko odličnih pjesama i s njima smo puno iskušavali, tako da je trenutačna setlista najbolja dosad i zaokružena je. Savršena je na svaki način. Povremeno je promijenimo, naravno…

Koje se pjesme nikada ne bi odrekli uživo?

Mark: Hedonism.

Skin: Vjerojatno Hedonism. Volimo je svirati i volimo reakciju s početka jer diljem svijeta ljudi krenu (proizvodi zvuk što simulira glasno oduševljenje publike). To nam je i najslavnija pjesma. Meni je tu i My Ugly Boy s Wonderlustrea. Tu je i My Love Will Fall, a s Black Traffica to je I Believed In You – naš prvi singl. Volim i Hope To Meet Your Hero i Break You. Nju je teško pjevati uživo.

Mark: Je li?

Skin: (ilustrira najteže dijelove distorzijama glasa).

Također, kad si spomenula Black Traffic, mislim da vas još nitko nije pitao za objašnjenje naslovnice što sugerira lubanju rogate životinje, odnosno članove benda kao pojedine životinje?

Skin: Životinje na naslovnici predstavljaju nas i naše karaktere. Cass je medvjed jer tijekom cijelog života mu medvjed znači čvrsto, snažno duhovno uporište. Ja sam bila jelen kao elegantna šumska životinja, bliska mome srcu.

Skunk Anansie 'Black Traffic'

Mark: Ja sam predstavljao vuka jer sam oduvijek bio pored pasa i okružen njima. Oduvijek bih se lakše i bliže sprijateljio s psima negoli s ljudima.

Skin: A Ace je bio orao. Jer tako izgleda (smijeh). Ne, ne, šalim se… On je orao jer je on taj koji nadgleda i smiruje. On ne govori puno, ali onda kada se oglasi pogodi bit.

Da, kada smo razgovarali osjetila se životna mudrost iz njega i riječi što jasno oblikuju misao.

Skin: Tako je. On je prorok i Yoda benda. Dakle, te nas životinje simboliziraju.

A Wonderlustre?

Skin: Ta je naslovnica nastala fotografiranjem oko tisuću fotografija platna dok se nije dobila sugestija srca.

U razgovoru s različitim glazbenicima na pitanje o energiji na pozornici svi odgovaraju, naravno, kako ih motivira reakcija i strast publike, ali doista nitko ne živi svakom česticom svog tijela i vokala poput tebe tijekom nastupa. Dakle, jasno je hodanjem po ramenima, šakama i glavama publike, crowdsurfingu i skokovima u trenutku kulminacije da se ne radi o nečem insceniranom. Odakle ti takav impuls?

Skin: Osjećam da kada zakoračim na pozornicu da to i želim. Nikada se ne penjem na pozornicu s osjećajem manjka volje. Osjećam da publika očekuje najbolji nastup svoga života i mi im to moramo pružiti; mi moramo biti najbolji nastup njihovog života. Ponekad uspijemo, ponekad ne. Nekad mi se čini da je Skunk Anansie bend potisnutih ljudi, kao da se moramo dokazati i izboriti da budemo još veći bend. A na kraju krajeva, to je ono što radimo. Glazba nas tjera. Recimo Mark, on je za bubnjevima, ali neće tamo sjediti kao mrtvac.

Mark: (smijeh) Bizarno je… Ma nije bizarno, nego lijepo da sam ja taj koji ima čast svirati bubnjeve u ovom bendu i to mi savršeno odgovara. Svakom četvrtinom ovog benda doprinosi se kemiji na pozornici. Neobjašnjivo je, neizrecivo, ali predivno i to se događa zbog nas četvero.

Skin: Baš si to fino sažeo, Mark. Kada to pokušaš analizirati, čak i uništiš dojam samome sebi, pa se jednostavno prepustimo.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X