Najbolje potrošenih 600 $ – Sub Pop dao u javnost ugovor s Nirvanom

Sub Pop je objavio originalni diskografski ugovor sklopljen s Nirvanom za debi album ‘Bleach’ prije približno 25 godina.

Nirvana 'Bleach'

Ugovor potvrđuje da je grupa Nirvana dobila avans od 600 američkih dolara, što je Sub Pop opisao kao „najbolje potrošenih šesto dolara – onih koje u tom trenutku nismo imali“. Ugovor je bio sastavljen između Sub Popa kao labela i glazbenika Kurta Cobaina, Jasona Evermana, Chada Channinga i Krista Novoselica, čije ime je na ugovoru krivo napisano kao ‘Chris’. (kliknite i pogledajte kopiju ugovora)

Ugovor nema datum, ali navodi kako diskografska obveza Nirvane započinje 1. siječnja 1989. (Dave Grohl je u grupu pristupio 1990.).

Pored avansa od 600 dolara za snimanje albuma u ugovoru piše da će avans za drugi album iznositi 12.000 dolara, a za treći 24.000 dolara, no to se nije dogodilo. Nirvana je za Sub Pop etiketu objavila samo prvi „Bleach“, potom je potpisala ugovor s DGC/Geffenom koji je 1991. godine distribuirao „Nevermind“, prodan u 30 milijuna kopija diljem svijeta, kao i za posljednji studijski album „In Utero“ iz 1993. godine.

„Bleach“ je do sada samo u SAD-u prodan u 1.7 milijuna primjeraka, te je i dalje najprodavanije Sub Pop izdanje u povijesti. Uistinu najbolje uloženih 600 dolara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X