Skrillexova glazba može se koristiti kao zaštita od uboda tropskih tigrastih komaraca koji prenose bolesti

Ne, nije vic, a obzirom da je znanstvena studija objavljena 25. ožujka, nije ni zakašnjela prvoaprilska šala.

Aedes aegypti i Skrillex (Foto: Wikipedia)

Prošli tjedan je tim znanstvenika objavio u Acta Tropica Juornalu rezultate istraživanja naslovljene: “The electronic song “Scary Monsters and Nice Sprites” reduces host attack and mating success in the dengue vector Aedes aegypti” odnosno u prijevodu: Elektronička pjesma “Scary Monsters and Nice Sprites” smanjuje napad domaćina i reducira uspjeh u parenju u vektoru denga Aedes aegypti”.

Za nas laike to znači da spomenuta pjesma Skrillexa, najpoznatijeg dubstepera, kod tropskog tigrastog komaraca vrste Aedes aegypti (koji među ljudskom populacijom između brojnih infektivnih bolesti širi denga groznicu, zika virus i žutu groznicu) smanjuje želju za parenjem, a samim time i potrebu za ljudskom krvi. Za napomenu, tigrasti komarci koji su došli u naše krajeve pripadaju vrsti Aedes albopictus, tj. azijskom tigraskom komarcu.

Znanstvenici tvrde kako to istraživanje otvara “nove putove za razvoj osobnih zaštitnih i kontrolnih mjera koje se temelje na glazbi u prevenciji bolesti koje se prenose komarcima”.

Za eksperiment, znanstvenici su stvorili dva okruženja kako bi proučavali hranjenje i ponašanje tijekom parenja Aedes aegypti, inače poznatog kao komarac žute groznice: u jednom okruženju je vladala tišina, u drugom je zvuk “Scary Monsters and Nice Sprites” izbijao iz obližnjeg zvučnik. U dubstep okruženju roj gladnih ženskih komaraca je nakon 12 sati izgladnjivanja, uglavnom otišao bez obroka, iako su bili stavljeni u kavez s pokusnim hrčkom. Znanstvenici su kao zaključak naveli da su komarci uz Skrillexovu glazbu imali “odgođeno vrijeme odgovora i smanjenu posjetu hrčku”. U tihom okruženju komarci su se sjatili na hrčka u roku od 30 sekundi.

Pokazalo se tako da je želja za krvlju kod komaraca reducirana kad je riječ o glazbenom okruženju. Istraživači spekuliraju da je agresivna i bučna vibracija pjesme mogla zbuniti komarce, koji trebaju uskladiti svoje frekvencije lepeta krila, tj. zujanje kako bi privukli partnera. Kao rezultat, uz Skrillexa su komarci imali oko pet puta manje parenja za razliku od njihovih “tihih kolega”.

“I mužjaci i ženke proizvode zvuk svojim krilima”, istaknuli su autori rada. “Da bi došlo do uspješnog parenja, mužjak mora uskladiti svoj ton letenja sa svojom partnericom koristeći slušnu osjetljivost. Komarci izloženi glazbi kopulirali su mnogo rjeđe spram komaraca koji su držani u okruženju u kojem nije bilo glazbe.”

Kao zaključak su naveli kako elektronička glazba, ako se uzmu u obzir bolesti koje prenosi vrsta Aedes aegypti, u tropima doslovce spašava ljudske živote.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X