Slim Cessna: Bez rock and rolla živjeli bismo u bezdanu mračnog ništavila

Slim Cessna’s Auto Club, bend poznat po sviranju mračnog gospela i južnjačke gotike nakon dvije godine, sutra se vraća u Zagreb. Mjesto radnje ovaj put je Močvara, a mi smo s frontmenom razgovarali o religiji i drugim temama o kojima pjevaju, a koje uključuju cjepiva, razrokost, transvestite, zube i pse.

Slim Cessna’s Auto Club (Foto: promo)

Vraćate se u Zagreb nakon dvije godine i koncerta koji su mnogi ljubitelji glazbe ovdje proglasili jednim od najboljih te godine. Znači li to da se pokušavate probiti do nove publike malo istočnije u Europi?

Slim Cessna: Pokušavamo doprijeti do većeg broja publike u svim smjerovima. Postigli smo određen uspjeh prije par godina na istoku Europe pa želimo vidjeti hoće li se nastaviti.

Što mislite, kao je vaša glazba prihvaćena ovdje u usporedbi s drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama?

Slim Cessna: Smatram da je prihvaćena veoma dobro. Nismo znali što očekivati kad smo prvi put došli u vašem smjeru. Bili smo vrlo zadovoljni s brojnošću publike i reakcijama. U ostatku svijeta smo puno sporije gradili taj odnos. Vi ste zakon!

SCAC je dio istaknute Southern Gothic scene. Svirali ste u The Denver Gentlemen s Davidom Eugeneom Edwardsom, a članovi njegovog Woven Handa su nastupali u vašem bendu. I Reverend Glasseye je jedno vrijeme bio u postavi. Što se zbilo s Adamom?

Slim Cessna: S Adamom se vidimo kad god smo u okolici Bostona. Čini se da je sretno oženjen i ima bebu. uvjeren sam da i dalje svira.

S članovima trenutne postave SCAC-a snimili ste i album kao Denver Broncos UK 2015. godine. Je li to bio jednokratan izlet ili planirate snimati još glazbe kao DBUK?

Slim Cessna: Očekujte drugi album DBUK-a unutar godine dana.

Grijeh i iskupljenje su neke od najučestalijih tema u vašoj glazbi, kao što je čest slučaj u alternativnom countryju. Što čini naše padove konstantnim izvorom inspiracije?

Slim Cessna: Riječ je o čestoj temi u američkoj folk glazbi i značajnim dijelom naše kulture. Američko religijsko praznovjerje. Toga ima čak i u našoj politici. Smatram da smo mi u osnovi folk grupa. Pričamo priče i pjevamo o našim ljudima i mjestu odakle dolazimo, iako vjerujem da naša glazba grebe dublje od samo grijeha i iskupljenja.

Je li vaš odnos s religijom posprdan ili je više od toga, budući da je riječ o temi kojoj se stalno vraćate?

Slim Cessna: Nije posprdan. To je posveta našoj bogatoj glazbenoj kulturi. Bez američkog gospela nikada ne bi nastao rock and roll. Bez rock and rolla ne bi bilo ničega. Svi bismo živjeli u bezdanu mračnog ništavila. Razmislite kako bi nam prazni životi bili da nije bilo gospel glazbe. Iako mislim da se previše navodi koliko koristimo te teme u pjesmama. Imamo mnogo pjesama koje su o drugim stvarima, s toliko zanimljivih likova. Imamo pjesme o cjepivima, prelasku granice, razrokima, transvestitima, zubima, psima – Munly stvara te likove s mnogo poštovanja i ljubavi.

Jednom sam nekome vaš album opisao kao “glazbu Flannery O’Connor”. Koje biste još, ne nužno glazbene, usporedbe povukli u odnosu na svoju glazbu?

Slim Cessna: Našu glazbu volim uspoređivati s krajobrazom Colorada. Vidite oluju koja dolazi izdaleka, ali ipak se može sručiti na vas velikom brzinom.

Dvije godine prošle su od albuma “The Commandments According to SCAC”. Radite li na novim pjesmama?

Slim Cessna: Da.

Prešlo vam je u naviku završavati koncerte obradom “For the Good Times” Krisa Kristoffersona. Riječ je o pročišćavajućem trenutku nastupa, ali u izrazitom kontrastu s vašom mračnom energijom u ostatku koncerta. Kako je upravo ta pjesma dospjela na setlistu?

Slim Cessna: Zabavlja nas.

U usporedbi sa zadnjim nastupom, hoće li ovo biti repriza ili pripremate određena iznenađenja?

Slim Cessna: Sigurno će biti stvari koje ćete prepoznati od posljednjeg puta, ali nadamo se da je svaki nastup drugačiji. Svirat ćemo neke iste pjesme. Munly i ja još uvijek plešemo. Ali nadamo se da će također biti svježe i spontano. Uvijek je to mješavina spontanosti i rutine. Hvala na promišljenim pitanjima i veselimo se povratku u Zagreb.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X