Slipknot u Budimpešti – metal happening za cijelu regiju

Jedan od najpopularnijih američkih heavy metal bendova Slipknot, najbliže Hrvatskoj gostovao je 5. veljače u Budimpešti, u Papp Laszlo Sportareni. Mađari su nastup Slipknota u Budimpešti čekali punih 11 godina, ipak nešto više nego mi koji smo imali priliku gledati Slipknot u Zagrebu 2009. godine.

Slipknot u Papp Laszlo Sportareni (Foto: Roberto Pavić)

Osmeročlani sastav pod maskama bio je dovoljno zanimljiv da u Budimpeštu osim domaće publike dođu i metalci iz susjednih zemalja – Srbije, Slovenije, Hrvatske, a bilo je čak Talijana.

Dvorana koja izgleda kao kopija zagrebačke Arene bila je poluprazna za vrijeme nastupa predgrupe King810. Njihov nastup na žalost osim prve tri pjesme nisam mogao pratiti zbog odluke menadžmenta Slipknota (?!) da fotografi nakon što odrade svoj posao moraju van dvorane čekati nastup zvijezda večeri. Evo ovakvu stvar još nisam doživio, ali očito menadžmenti svih bendova ovih dana se trude što više zagorčati svima živote i umjesto da posjetitelji, novinari i fotografi uživaju u nastupima i svom poslu, mora se previše paziti na propise i prohtjeve pojedinaca s kojima bandovi najčešće nemaju veze. 

Nakon izgubljenih sat vremena mogli smo se vratiti u dvoranu koja se ugodno popunila. U prvim redovima u publici nekoliko maski kakve nose članovi banda davalo je do znanja o tome tko slijedeći nastupa. Uvodni intro prije koncert samo je podgrijao atmosferu. Pjesmom „Sarcastrophe“ spektakl je mogao započeti. Pozornica je nalikovala na kazalište iznad kojeg je dominirala velika kozja glava. Pirotehnike nije nedostajalo, te se sa sigurnošću može potvrditi da je koncert Slipknota istinski užitak osim za slušanje i za gledanje. Osim toga produkcija na ovom koncertu nije zaostajala za produkcijom kakvu imaju npr. Kiss ili Motley Crue. Hitovi su se redali jedan za drugim i nevjerojatno je bilo kako su svi prisutni znali sve riječi pjesama dok na primjer na ulici u Budimpešti ako pitaš nekoga na engleskom malo teže ćeš dobiti (točan) odgovor. Hitovi poput „The Heretic Anthem“, „Psychosocial“, „Dead Memories“, „Before I Forget“ vodili su standardnom „Spit It Outu“ kada je kao i na svakom koncertu publika prvo čučnula i onda na znak pjevača Coreya Taylora jednostavno počela skakati stvarajući kaos u dvorani. Tri pjesme za bis i uz pohvale publici i obećanje da će se brzo vratiti u Budimpeštu odličan nastup od sat i 45 minuta bio je zaključen.

Za primjetiti je bilo ogromnu količinu vidno alkoholiziranih sudionika koji su padali dok su hodali, padali preko ograde u dvorani i naravno ležali po izlazima iz dvorane nakon koncerta. Mađari si očito znaju dati oduška na ovakvim događajima (čak i puno više od nekih “standarda”), međutim zbog cijene karte, kvalitete nastupa Slipknota i činjenice da ne dolaze baš često kod njih vjerujem da su tek dan nakon toga shvatili da su propustili zaista odličan koncert.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X