‘Slučaj Goldman’ u Kinoteci

Ciklus Agnès Varda nastavlja se posvetom njezinu antologijskom ostvarenju – dokumentarcu ‘Skupljači i skupljačica’, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a predstavljaju produkciju kolektiva Jeune Cinéma, a među Novitete stiže uzbudljiva sudska drama ‘Slučaj Goldman’ Cédrica Kahna.

Slučaj Goldman

Ciklus posvećen Agnès Varda prikazuje neke od njezinih najpopularnijih djela – dokumentarnom filmu “Skupljači i skupljačica”, koji je označio početak nove, možda i najzrelije etape Vardina opusa. Ovaj šarmantni filmski esej priča je o ljudima s margina francuskog društva, koji prikupljajući ono što odbacujemo kao nepotrebno čine važne geste otpora bezumlju konzumerizma. Snimljen digitalnim kamera, koje su joj omogućile veću spontanost i neposrednost, “Skupljači i skupljačica” su također film u kojem je Varda počela graditi svoju personu simpatične, ekscentrične starice s filmskom kamerom, po kojoj je i danas pamtimo.

Uz Vardin film gledat će se i tri varijacije na temu skupljača. U srijedu na rasporedu je “Bez sunca”, klasik filmskog esejizma, u kojem je redatelj Chris Marker, inače i Vardin prijatelj, na osebujan način reinterpretira snimke koje je tijekom godina skupljao na različitim dijelovima svijeta. Ova meditacija o kulturi, sjećanju, prolaznosti i smrti ubraja se među najbolje i najutjecajnije filmove svih vremena.

“American Honey” Andree Arnold zarazno je energičan film ceste, priča o skupini mladih lutalica koji putuju američkim Jugom prodajući časopise. Svojom epizodičnom strukturom Arnold razotkriva socijalne i ekonomske razlike koje istovremeno tvore i razdiru društveno tkanje suvremenog SAD-a.

“Nomadland”

Na sličnome tragu je i Oscarima i Zlatnim lavom nagrađena “Zemlja nomada” Chloé Zhao, film koji spojem dokumentarizma i fikcije te protagonisticom-lutalicom slika moćan portret suvremene Amerike iz perspektive njezinih ranjivih članova, a pritom evocira teme i postupke koji su obilježili Vardin opus.

Noviteti: Slučaj Goldman

Nakon “Anatomije pada” i “Saint Omera”, u kina nam stiže još jedna uzbudljiva francuska sudska drama, koja je osvojila i kritiku i publiku. “Slučaj Goldman” vjerna je rekonstrukcija suđenja Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu optuženom za nekoliko pljački i ubojstava, koji će tijekom procesa postati junakom dijela intelektualne javnosti.

“Slučaj Goldman” otvorio je prošlogodišnju sekciju „14 dana autora“ Filmskog festivala u Cannesu, glumac Arieh Worthalter osvojio je nacionalnu filmsku nagradu César za svoj elektrizirajući središnji nastup, a velike su pohvale stigle i na račun nadahnute režije Cédrica Kahna te retoričkog nadmetanje, koje film vodi u impresivno finale.

‘The Holdovers’ (foto: Focus Features)

Ostali Noviteti

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati nekoliko Oscarom nagrađenih filmova, među kojima se ističu “Dječak i čaplja” Hayaa Miyazakija (najbolji strani film), “Zona interesa” Jonathana Glazera (najbolji strani film i zvuk) i “The Holdovers” Alexandera Paynea (najbolja sporedna glumica – Da’Vine Joy Randolph).

Na repertoaru su i angažirana humanistička drama “Stari hrast” Kena Loacha te romantična drama “Prošli životi” Celine Song, jedan od filmova koji su obilježili prošlu godinu. Aromatičnu gastronomsku romansu “Okus ljubavi” Trầna Anha Hùnga sljedeći tjedan moći ćete pogledati u večernjem terminu, kao i na subotnjoj Matineji za odrasle.

Vizije: Collectif Jeune Cinéma

Proljetno izdanje Vizija: Iz Kratke baze 25 FPS-a suradnički je program s umjetničkom organizacijom Klubvizija na kojemu se predstavlja Collectif Jeune Cinéma, zadruga filmaša osnovana 1971. u Parizu. CJC se također bavi distribucijom, promocijom i arhiviranjem eksperimentalnih filmova, a od 1999. organizira godišnji Festival drugačije i eksperimentalne kinematografije (Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux) u Parizu. Povodom 25 godina festivala zagrebačkoj publici predstavit će se retrospektivni program od 11 kratkih eksperimentalnih filmova istaknutih festivalskih autora i autorica. O programu, povijesti i značaju zadruge uživo će govoriti bivši predsjednik Collectif Jeune Cinéma Frédéric Tachou te umjetnik i koordinator zadruge Tomaž Burlin.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X