‘Slučaj Zgubidan’: Novi album grupe Drugi način povučen iz prodaje

Zbog kršenja autorskih prava vezanih uz omot albuma, izdavačka kuća MenArt bila je prisiljena ovih dana povući album Drugog načina iz prodaje te zaustaviti reklamiranje CD-a.

Drugi način – Zgubidan

Sve je počelo kada se svjetski poznati ilustrator Danijel Žeželj požalio portalu TRIS da je svoje djelo ugledao u izlogu CD shopa kako krasi novi album Drugog načina.

“Sasvim slučajno otkrio sam da je moj crtež na omotu novog CD-a grupe Drugi način. Crtež su uzeli bez dozvole, nisu ni pitali. Moju dozvolu ne bi dobili. Pa to želim objaviti i ograditi se od lošeg benda, i od njihovog izdavača MenArta”, rekao je za TRIS Danijel Žeželj.

Ilustracija na albumu “Zgubidan” nije bilo koja. Radi se o prepoznatljivom arlekinu s gitarom, koji je nastao za potrebe stvaranja vizualnog identiteta zagrebačkog kluba Kulušić. U popratnoj knjižici albuma ime Danijela Žeželja se ne spominje, a kao dizajner potpisan je Danijel Popović.

“Tekst za naslovnu kompoziciju na albumu, za Zgubidana, se temelji na liku Jožice Kičmanovića iz romana U registraturi Ante Kovačiča, liku koji sličan nama glazbenicima koji po noći radimo i zabavljamo ljude, a po danu spavamo. Takav je bio i Jožica, koji je noću svirao, a zato mu je bilo polje neobrađeno. Tako mi se i ovaj logotip uklapao u temu Zgubidana”, rekao je lider i flautist benda Branko Požgajec.

Ulaz u legendarni Kulušić (Foto: www.mapio.net)

“Danijelu Žeželju skidam kapu do poda. Smatram ga genijalnim i izuzetno cijenim njegov rad. Upravo zato sam htio da nam on dizajnira omot našeg albuma. Prije nekih godinu i pol sam došao do broja njegova telefona i nastojao sam se sresti s njime kako bi realizirali tu suradnju. Na žalost, valjda je imao drugih poslova, pa me je otpilio, što mi je uistinu žao. Žao mi je što nisam sačuvao poruku u kojoj se ispričava što se ne može prihvatiti tog posla”, nastavio je objašnjavati Požgajec.

Frontmen Drugog načina je, dakle, znao da čuveni Kulušićev logotip ima živog i zdravog autora, no kako u nas pojam autorskih prava nikad nije do kraja shvaćen ozbiljno, tako se Žeželjev rad bez dozvole našao na omotu “Zgubidana”. Požgajec je za TRIS rekao da se konzultirao s Mladenom Mitakom koji je preuzeo Kulušić i koji je, tvrdio je glazbenik, sljednik prava na logo.

“Tražio sam odobrenje od Mitaka, koji nam je ustupio printani crtež i rekao kako nema nikakvih problema. Dizajn omota povjerili smo našem prijatelju Danijelu Popoviću, koji je dizajnirao i naš album iz 1975. godine”, kazao je Požgajec.

Prije nekoliko dana izdavačka kuća MenArt ipak je odlučila povuči CD iz prodaje, uz isprike Danijelu Žeželju. Ispričao mu se i Branko Požgajec. Od petka, 19. kolovoza, album “Zgubidan” više nije u prodaji, a i medijske reklame su uklonjene. Čeka se novi omot…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X