‘Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.’ uskoro na vinilu

Socijalistička disco kultura u bivšoj državi? Je li uopće i postojala? Na ovo pitanje već je jedan od odgovora dao i niz izložbi koji se dogodio 2015. godine u Klovićevim dvorima (Kula Lotrščak), a potom i u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Najavljeni nastavak projekta je izdavanje vinilne kompilacije, svojevrsnog soundtracka izložbe i jednog razdoblja glazbene i društvene povijesti Jugoslavije.

Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.

Nakon četiri godine istraživačkog rada, licenciranja i traženja najbolje zvučećih studijskih master-vrpci, autori kompilacije izlaze s prvim nastavkom „Socijalističkog disca”. Izdavačka kuća Fox & His Friends do sada je već objavila glazbu iz filma „Gosti iz galaksije” Tomislava Simovića, te prvi u nizu radova multimedijalne skupine NEP (Nova Evropa).

Disco glazba na ovim prostorima imala je sve značajke inozemnih američkih i europskih uzora. Ona, međutim, za razliku od punka, novog vala ili rocka, nije imala odlike supkulture, nego se smjestila u kontekst pop glazbe i to nepretenciozne pop glazbe namijenjene plesu i zabavi. Diskografske kuće nisu bile sigurne gdje smjestiti taj zvuk, no on je društveno potaknuo sve ono što je do tada već učinio i na tadašnjem Zapadu: slobodnije konvencije ponašanja, naglašenu seksualnost u tekstovima i nastupima izvođača, zaseban modni izričaj i inkluzivnost u klupskom, noćnom životu. Kultura plesa i neometanog ritma za kojega su se brinuli DJ-i kao nove zvijezde glazbene scene, zadržala se unatoč kraju razdoblja u drugim oblicima klupske glazbe poput housea i techna.

Disco je zanimljiv istraživačima zvuka i društvenih prilika jer je bio i ostao kontrast dominantno maskulinoj rock kulturi. Na plesnim natjecanjima i u klupskome životu redovito su zvijezde bili Romi, Albanci i pripadnici drugih manjina; žene su u discu, iako na samoj granici medijske eksploatacije, naučile taj stil okrenuti u svoju korist. U klubovima su birale, a nisu više bile birane. Koncept plesnjaka je napušten, seksualnost je postala nešto čega su svjesniji i muškarci i žene. Tekstovi pjesama postaju opušteniji i otvoreniji, u glazbi se eksperimentira s elektronikom, dok se u najveće avanture u discu upuštaju upravo i najveća kompozitorska imena. No, Alfi Kabiljo, Andrej Baša, Đelo Jusić, Gabor Lenđel, Kornelije Kovač, Nikica Kalođera, Kire Mitrev i mnogi drugi u pratnji velikih studijskih orkestara nisu bili dio undergrounda. Upravo suprotno, diskografi su koketirajući s novim žanrom testirali tržište brojnim singlicama, dok su dugosvirajući LP formati bili rezervirani samo za one najbolje prodavane. Disco produkcije nisu se mogle izvesti u garaži i zato je i takva podrška bila dovoljna, baš kao i ona festivalska, gdje se u konkurencijama Zagrebfesta, Vašeg šlagera sezone, Beogradskog proleća, Opatijskog i Splitskog festivala moglo naći iznimno zanimljivih pjesama.

Selekcija glazbe na ploči “Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.” fokusirana je upravo na te manje poznate eksperimente, B-strane ili čak samo izdanja sa kaseta, koja su ostavila odjek na glazbu i koja uključuju imena autora i izvođača poznatih primarno u pop glazbi. Izabrano je 18 skladbi koje najbolje ilustriraju što je sve uključivao disco u Jugoslaviji: etablirana imena poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Ljupke Dimitrovske ili Zdenke Vučković, početne pokušaje nogometaša Ivice Šurjaka, Miss Jugoslavije Ane Sasso ili zanimljive domaće verzije stranih hitova poput “Vamos A La Playa”, queer-klasika “I Will Survive”, te engleske pop-pjevačice Kim Wilde. Tu je i zvijezda tadašnje Startove duplerice Moni Kovačić, poznati disco-funk sastav KIM, ženski dio Mirzinog jata pod imenom Rok Hotel, nekadašnja teen-zvijezda Dubravka Jusić i danas popularno ime disco-kolekcionara Arian.

Dvostruki vinilni album “Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.” već je u prednarudžbama, te se ekskluzivno može nabaviti na stranici izdavača. Naklada je ograničena.

Popis pjesama na dvostrukoj vinilnoj kompilaciji:

A1 Zdenka Vučković – Ja ću preživjeti (I Will Survive) (1980.)

A2 Gabi Novak – Pjesma je bila život moj (1977.)

A3 Krunoslav Slabinac – Južni vjetar (1978.)

A4 Arian – Do posljednjeg daha (1981.)

B1 Moni Kovačić – Be My Bear (1983.)

B2 KIM – Naivke (1982.)

B3 Rok Hotel – Disko (1978.)

B4 Grupa ST – Superkazanova (1980.)

B5 Ivica Šurjak – Julija (1980.)

C1 Vera Kapetanović – Ne gubi vreme sa mnom (1980.)

C2 Milka Lenac – Željo luda (1980.)

C3 Nano Prša – Džingis Kan (1978.)

C4 Dubravka Jusić – Stani, stani (1980.)

D1 Ljupka Dimitrovska – Robot (Version 1983) (1983.)

D2 Ana Sasso – Krenimo Niki (1987.)

D3 Elvira Voća – Drugo vrijeme (The Second Time) (1984.)

D4 Opatijski suveniri – Vamos A La Playa (1983.)

D5 Roman Butina – I’m Gonna Get Your Love (1985.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X