Staro je i dalje novo novo – među 10 najprodavanijih albuma u Britaniji niti jedan nije objavljen u 2023. godini

Trend u kojem stara glazba tržišno dominira nad novom produkcijom još se jače nastavio u prošloj 2023. godini sudeći po rezultatima koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva od strane BPI-ja (British Phonographic Industry) koji je zadužen za praćenje podataka prodaje i slušateljskih navika.

Arctic Monkeys ‘AM’ – evergrin: osim u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj album je i u Hrvatskoj često na tjednim listama top 5 najprodavanijih albuma.

U Velikoj Britaniji se tako dogodilo da prvih deset mjesta najprodavanijih albuma u 2023. zauzimaju albumi koji nisu objavljeni u toj godini.

BPI je, već tradicionalno, izašao s podacima u prvom tjednu nove 2024. godine i rezultati su iznenađujući.

Prema brojkama iz BPI-ja, najprodavaniji album 2023. (uključujući tzv. Album Equivalent Sales, što je metrika koja uključuje brojeve streaminga) bila je kompilacija najvećih hitova pod nazivom “The Highlights” koju je 2021. objavila kanadska megazvijezda The Weeknd.

Taylor Swift zauzela je drugo i treće mjesto s “Midnights (2022.)” i “1989. (Taylor’s Version)”, koji je objavljen 2023., ali je riječ o pjesmama s ranijeg albuma iz 2014. pa ne predstavlja “novu” glazbu.

Na četvrtom mjestu je kompilacija hitova Eltona Johna “Diamonds” (2017.), a zatim Harry Stylesov “Harry’s House” (2022.), Fleetwood Macov “50 Years – Don’t Stop” (2018.), Eminemov hit album “Curtain Call” (2005.) i “SOS” američke kantautorice SZA (objavljeno krajem 2022.). Listu su zaokružili “AM” Arctic Monkeysa (2013.) i ABBA “Gold” (1992.).

The Weeknd ‘The Highlights’, album iz 2021. najprodavaniji je u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2023. godini.

Najviše plasirani album nove glazbe  objavljen 2023. bio je Lewis Capaldi “Broken by Desire to be Heavenly Sent”, koji se nalazi na 14. mjestu ljestvice. Od ukupno 40 najprodavanijih albuma prošle godine samo ih je sedam izdano u tom razdoblju. Iz BPI-ja navode kako je u proteklih 17 godina mjerenja svega 13 puta najprodavaniji album bio izdan u dotičnoj godini.

Nadalje se navode zaključci da je diskografska industrija daleko od kreativnog vrhunca, ali da sasvim suprotno tome izdavačke kuće odlično zarađuju. Prema BPI-ju, brojke streamanja dosegnule su rekordnu godišnju razinu od 179,6 milijardi streamova prošle godine, što je gotovo dvostruko više od ukupnog broja streamova u 2018. godini. Najveća svjetska diskografska kuća Universal Music Group zabilježila je povećanje prihoda od 10 posto po podacima iz posljednjeg tromjesečja, a britanskim novinarima je zapeo za oko podatak o zapanjujućem paketu bonusa od 80 milijuna britanskih funti koji je prošle godine ponuđen šefu Universala Sir Lucianu Graingeu.

Fleetwood Mac ’50 Years – Don’t Stop’

Neki analitičari tvrde da je tržišni bum streaming servisa ujedno i dio problema za novu glazbu. Zbog praktičnosti Spotifyja i sličnih, svi slušamo daleko više glazbe nego ikad prije. Nedavni podaci Međunarodne federacije fonografske industrije pokazali su da je prošle godine u prosjeku slušano 20,7 sati glazbe svaki tjedan, u odnosu na 20,1 sat tjedno u 2022. godini. To je jednako slušanju dodatnih 13 trominutnih pjesama tjedno. Možda ne zvuči previše, ali što se više glazbe sluša, to je veća opasnost da se to pretvori u pasivno slušanje. Time pjesme postaju poput zvučne pozadine; ljudi ih čuju, ali ih zapravo ne slušaju. To nagriza snagu albuma, a čini se da se to dogodilo prošle godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X