Stereo MC’s u Tvornici – ponovno spojeni s hrvatskom publikom

Jedan od najdugovječnijih hip-hop dance electronic sastava otvorio je jesensku koncertnu sezonu sinoćnjim nastupom u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Stereo MC’s u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Ako bi se kojim slučajem radila lista stranih izvođača sa zapada koji su najviše puta uveseljavali hrvatsku publiku, Stereo MC’s bi zasigurno bili među prvih 5, ako ne i na vrhu te liste. Pored INmusica, Urban Summer Beatsa, Špancirfesta i Pozitivnog koncerta bili su i omiljeni izbor za besplatne dočeke novih godina na glavnim trgovima, kako u Zagrebu, tako i posljednji put u Šibeniku 2019. godine, kao što su nastupali i na svim većim lokacijama Jadranske obale, od Pule, preko Splita, do Dubrovnika.

Stereo MC’s u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

„Postajem emotivan kad se sjetim otkad sviramo pred vama“, izjavio je 62-godišnji Rob Birch već na početku sinoćnjeg koncerta u punoj Tvornici kulture započetog s plesnim zgoditkom „Fade Away“. I naravno da je bez imalo pretjerivanja bio u pravu jer je i publika bila emotivna i raspoložena za ples na prvom većem koncertu početka jesenske sezone u Zagrebu.

Stereo MC’s u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Stereo MC’s i hrvatska publika tako su ponovno zapečatili svoj „connected“ odnos i u još jednom desetljeću u nizu uz ritam i pjesme koji su odavno postali zimzelno otporni na trendove, ako se pogleda što se sve s popularnim plesnim klupskim zvukom događalo od 1985. kad su Stereo MC’s po prvi put značajno penetrirali na UK liste singlova i albuma.

Birchove godine su dakako namjerno istaknute iz razloga što se one u njegovoj izvedbi nimalo ne primjećuju. On je i dalje živahni i žilavi suhonjavi lik bez grama sala na sebi (sinoć prigodno odjeven u radnički kombinezon) koji je vokalno briljirao i u završnici s dva bisa kada je Veliki pogon Tvornice već bio temperaturni kotao pred kojim su klima uređaji kapitulirali, iako je prostor prije koncerta bio i više nego ugodno rashlađen.

Stereo MC’s u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Set lista ove grupe koja od 2011. nije objavila studijski album odavno je ugođena da bude bomba za svaku koncertnu priliku, nagruvana hitovima iz kolektivnog pamćenja. Pored već spomenute „Fade Away“ nisu izostale ni „Connected“, „Step It Up“, „Black Gold“, „Ground Level“ „Elevate My Mind“, „Creation“ i „Running“. Dakle, Stereo MC’s se i dalje drže ustaljenog „zlatnog reza“ jer osim što je to dobitna kombinacija, funkcionira i kao podsjetnik na uzbudljiva vremena britanskog plesnog undergrounda kad su se stvari razvijale mimo korporativnog duha, jer ipak je Birch lik koji je svojevremeno okupio bend s kojim je na turneju krenuo javnim prijevozom.

Stereo MC’s u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Dakle, čovjek neuništivog duha i volje koji je i sinoć prezentirao da ne odstupa ni milimetra od svoje priče na sveopće zadovoljstvo okupljenih.

Ukratko, nakon korona-pauze Stereo MC’s su se vratili u Hrvatsku i opet trijumfirali. Možemo početi odbrojavati vrijeme do vijesti o tome kad će neki od hrvatskih gradova s njihovim nastupom na nekom od trgova ući i u Novu 2024. godinu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X