Steve Earle & The Dukes ‘Ghosts of West Virginia’ – srce, ruke i lopata

Earle je napisao glazbu za kazališnu predstavu koja govori o rudarskoj tragediji koja je prije deset godina potresla Ameriku, a rezultat se može čuti na njegovom najnovijem albumu.

Steve Earle & The Dukes “Ghosts of West Virginia”

Vrijeme radnje je 5. travnja 2010.. Mjesto radnje je rudnik Upper Big Branch tvrtke Massey Energy u gradiću Montcoal, okrug Raleigh, Zapadna Virginija. Tristotinjak metara ispod zemlje odjekuje eksplozija koja odnosi dvadeset i devet života rudara. Riječ je o stvarnom događaju koji je prije deset godina potresao Sjedinjene Države, a o tragediji su Jessica Blank i Erik Jensen napisali kazališnu predstavu “Coal Country” za koju je glazbu napisao alt-country kantautor i ljevičar Steve Earle.

Teško je zamisliti da prosječni američki rudar dijeli Earlova lijeva uvjerenja, budući da su pripadnici te i takvih demografija bili oni koji su otvorili put Donaldu Trumpu do Bijele kuće prije četiri godine, no Steve upravo na toj činjenici gradi narativ koji prati glazbu iz predstave kao i album na kojemu je ona ovjekovječena, “Ghosts of West Virginia”. Earle je odlučio pokušati se sagraditi most između onih koji misle poput njega i onih koji pripadaju suprotnom političkom spektru, staviti se u njihove zaštitne cipele i kacige i spustiti se s njima metaforički u rudnik u potrazi za inspiracijom.

Naravno da si Earle neće dopustiti preuzeti i njihovo političko uvjerenje, štoviše ako i spominje politiku ona je ponovno vezana na tradiciju sindikata (“Union, God and Country”) koja je i dalje na njegovoj liniji, ali približavajući se pojedincima koji živote doslovno ostavljaju ispod zemlje, poruka je jasna – pošten radnički soj je uvijek u istom sosu, kojoj god politici naginjao.

Glazbeno gledajući, deset pjesama koje čine “Ghosts of West Virginia” donose kombinaciju tradicija countryja i folka, od otvaranja s a capella brojem “Heaven Ain’t Goin’ Nowhere”, preko spomenute sindikalne himne u duhu ostavštine Petea Seegera i “John Henry was a Steel Drivin’ Man” koja se naslanja na tradicionalnu pjesmu istog (ili sličnog) naziva, pa do žešćih obrata poput onog u prvom najavnom singlu “Devil Put the Coal in the Ground” i mračne “Black Lung” koja govori o plućnoj bolesti koja spada u glavne uzročnike smrti rudarske populacije.

Centralno mjesto na albumu zauzima pjesma “It’s About Blood” koja najizravnje od svih govori o katastrofi u Upper Big Branchu, a završava Earlovim uzvikivanjem imena poginulih, što se čini možda već prokušanim oružjem u arsenalu ovog pjevača svakome tko je čuo njegovu suradnju s Marcom Ribotom u pjesmi “Shrinivas” s posljednjeg albuma njujorškoga gitarista, “Songs of Resistance”. Earle će u košaru ubaciti i lijep komadić srcedrapateljskog countryja “If I Could See Your Face Again” ispričan iz kuta jedne od udovica, kao i primjere kantautorske americane s kakvom je stekao slavu na svojim ranim izdanjima u “Time is Never on Our Side” i završnoj “The Mine”.

Tematski možda i najpovezaniji od Earleovih recentnih izdanja, “Ghosts of West Virginia” je vrlo dobar album kojemu samo prekratko trajanje od ispod pola sata i još možda izostanak jedne doista sjajne pjesme priječe da ga se proglase jednim od pamtljivijih izložaka u galeriji autorskih ploča koju gotovo na godišnjoj bazi nadopunjuje u posljednjem desetljeću.

Ocjena: 7/10

(New West Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X