Stiže domaće izdanje knjige Jerryja Seinfelda

Knjiga ‘Je l’ čemu ovo?’ riznica je dosjetki slavnog komičara, a izlazi 8. svibnja u izdanju Školske knjige.

Seinfeld (foto: Finlay Mackay Trunk Archive)

Prva knjiga dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća, “Je l’ čemu ovo?” potvrđuje da je njezin autor Jerry Seinfeld uistinu jedan od najvećih komičara koje je svijet dosad imao. Ukoričena „riznica urnebesnih viceva” (Associated Press) kojom je Seinfeld oduševio čitatelje i gledatelje diljem svijeta izlazi 8. svibnja u izdanju Školske knjige i u hrvatskom prijevodu Ande Bukvić Pažin.

Od svojega prvog nastupa u legendarnome njujorškome noćnom klubu Catch a Rising Star kao dvadesetjednogodišnji student u jesen 1975., Jerry Seinfeld pisao je vlastiti materijal i sve sačuvao. „Kad god sam smislio neku smiješnu stvar, bilo da se to dogodilo na pozornici, bilo u razgovoru ili pišući na mojem omiljenome velikome žutom bloku, sve sam sačuvao u jednom od onih starih školskih fascikla u obliku harmonike. Dakle, imam sve što sam mislio da vrijedi spasiti”, izjavio je komičar povodom izlaska knjige.

Za ovu je knjigu Jerry Seinfeld odabrao svoj omiljeni materijal organizirane prema desetljećima. Čitatelji će stranicu po stranicu, od jednoga urnebesno osmišljenog opažanja do drugoga, svjedočiti evoluciji komičara i steći nove uvide u nemilosrdnu umjetnost pisanja stand-up komedije.

„U njoj možete pronaći njegove najpoznatije šale, uključujući njegova promišljanja o životu čarapa (‘dan kad se pere rublje njihova je jedina šansa za bijeg’), o putovanju zrakoplovom (‘pokazuju vam kako koristiti pojas ako slučajno niste sjeli u auto od 1965. godine’) i o reklami za poboljšani Tide (‘imate li majicu natopljenu krvlju, možda pranje rublja i nije vaš najveći problem u ovom trenutku’)”, ističu u Washington Postu nazivajući Seinfelda „jednim od naših velikih komičnih umova”.

Jerry Seinfeld “Jel’ čemu ovo?”

„Jerry Seinfeld je za svoj sitcom ‘Seinfeld’ s ponosom tvrdio da je serija o ničemu. ‘Je l’ čemu ovo?’ govori o svemu. Govori o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi i roditeljstvu. Govori o autićima iz lunaparka i kemijskim čistionicama, mađioničarima i razdjelnicima na blagajnama u trgovinama, braku i ziplineu. Iako Seinfeld kaže: ‘Teško se smijati dok čitate – pisana riječ nema milosti’, to doista nije slučaj s ovom knjigom, smijat ćete se naglas od prve do zadnje stranice”, kaže urednica hrvatskog izdanja Emica Calogjera Rogić.

Jerome Seinfeld najpoznatiji je stotinama milijuna ljudi kao Jerry, stand-up komičar, glumac, pisac, producent i redatelj. Počeo je kao stand-up komičar u sveučilišnoj produkciji, a nakon što je stvorio najrevolucionarniju humorističnu seriju ikada dosad, „Seinfeld”, i uprihodio stotine milijuna dolara, usredotočio se na obiteljski život i skupljanje stotine starih Porschea. Nakon toga se opet vratio stand-up komediji na pozornici organizirajući turneje.

Kad je imao osam godina, na TV programu gledao je komičara koji je pričao priče; njegov je otac rekao: „Vidiš onog tipa na TV-u? Njegov stvarni posao jest da bude zabavan.” Dvadeset godina poslije taj je dječak postao jedan od najboljih komičara dosad. Nasmijat će vas bez obzira na to koliko godina imate, a kolekcija njegovih šala u knjizi „Je l’ čemu ovo?” to i dokazuje.

Seinfeld je u svoju vještinu uložio mnogo godina intenzivnog rada. On je poput glazbenog virtuoza – ne prestaje vježbati i ne prestaje neprestano pokušavati nove stvari. „Je l’ čemu ovo?” pitanje je koji svaki komičar postavlja kad želi nešto probati. Seinfeld postavlja to pitanje od svojega prvog nastupa 1975. godine. Ako je odgovor na „Je l’ čemu ovo?” bio potvrdan, uključen je u ovu kompilaciju njegova komičarskog rada.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X