St!llness u Vintage Industrial Baru – ‘Naiva’, Titov govor i katarza

Grupa TI u Griču, Nežni Dalibor u Tvornici, nastup na Jelačićevom trgu večer prije, a danas koncert Antenata i Pozitivan koncert… Bilo bi pravo čudo da je St!llness s tako zgusnutim koncertnim događanjima krajem mjeseca u metropoli uspio na solo koncertu napuniti Vintage Industrial Bar. Protiv nekih limita se ne može.

St!llness u Vintage Industrial Baru (Foto: Nino Šolić)

Sa svakim lansiranjem novog spota splitsko-zagrebački glazbeni kolektiv St!llness za shodno tome nastupi u Zagrebu, naravno ako se izuzmu dva ovogodišnja pojavljivanja na open airovima, Tuborg Open Fair na Šalati i ‘Građani glasaju Protiv’ prekjučerašnjom masovkom na Jelačićevom trgu. Početkom ožujka bilo je riječ o spotu „Terapija“ koja je predstavljena u klubu Žedno uho, a ovog puta za „Naivu“ za čiju promociju je odabran daleko veći Vintage Industrial Bar . Zanimljivost je da je spot „Naiva“ radio talentirani osamnaestogodišnji kninski umjetnik pseudonima Lord Of The Bricks.

Vintage Industrial Bar nije bio dupkom ispunjen kao što zna biti, no St!llness to nije omelo da isporuči energetsku bombu od koncerta. Frontmen Ivan Jurić Yuri bio je u svom poznatom transu na bini koji ga nije puštao ni na kraju koncerta. Ustvari nije se ni znalo kad je kraj koncerta kad je jedno tri pjesme uzastopce najavljivao kao posljednje iako se bend nakon njih nije zaputio u backstage. No i kad se to dogodilo, uslijedile su dugačke repete s pjesmom „Energija“, mada je cijeli koncert imao odliku neprekinutog dub-reggae-rock ugođaja.

Također je bilo riječi o nedjeljnom referendumu, a Yuri se osvrnuo na podkapacitiranu posjećenost u Vintageu, obzirom da je kako je rekao bend po savjesti reagirao na poziv za nastup na središnjem gradskom trgu dan ranije, što je svakako izuzetna nepovoljna okolnost za svakog izvođača koji takvim činom malte ne sam sebi minira solo nastup. No koncert u klupskim uvjetima bio je daleko bolji od onog dan ranije na velikoj pozornici na Jelačić placu, jer je kao što je već kazano Yuri bio prirodniji i eksplozivniji u svom izvedbenom transu, dok je na koncertu „Građani glasaju protiv“ bio više u nekoj Bob Marley pozi nastojeći animirati širi auditorij ispred sebe koji nužno i nije trebao znati pjesmaricu St!llnessa.

Koincidencija ili ne, iz razglasa je kao uvod u pjesmu „Katarza“ pušten Titov govor, pa sad obzirom da je bio 29. studeni koji je u Jugoslaviji obilježavan kao Dan Republike, može se reći kako je cijela stvar bila provokativno-prigodnog karaktera, za malo, ali vjerno zagrebačko ‘pleme’ koje prati St!llness. A opet možda bi ih i bilo više u publici da gradski poklonici dub reggae nisu u situaciji da su u besparici kraja mjeseca možda trebali izabrati između St!llnessa jučer u Vintage Industrial Baru i Antenatovog prvog unplugged koncerta u karijeri na večerašnjoj rođendanskoj proslavi Reggae.hr portala u Močvari. Vidjet će se večeras je li ta teorija drži vodu. Naravno Pozitivni koncert u Domu sportova uopće nije uzet na razmatranje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X