Stota obljetnica rođenja Ive Robića je u Muzeju suvremene umjetnosti dobila big band prizvuk

U dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu Jazz ciklusa počast Robiću su odavali Jazz orkestar HRT pod ravnanjem Mirona Hausera i vokalni solist Danijel Čačija.

Jazz orkestar HRT-a i Danijel Čačija u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (Foto: Renato Branđolica / HRT)

Obilježavanje stote obljetnice rođenja Ive Robića se već prebacilo u idući mjesec u odnosu na onaj u kojemu je rođen, što će reći da, unatoč svojevrsnoj tromosti državnih institucija, postoji spontana potreba da se kroz Robićev rad još jednom prođe i da se još jednom podsjeti na ove uglavnom besmrtne pjesme koje već neko dulje vrijeme žive svoj život.

U dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu Jazz ciklusa počast Robiću su odavali Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera i vokalni solist Danijel Čačija. Učinilo se to na način kako bi vjerojatno i Robić bio zadovoljan, uglavnom uz atmosferu vedrog stoicizma koji krasi solidan dio Robićevog opusa. Tužni trenuci su bili rezervirani za izvedbe pjesama “Stranci u noći”, “Zamagljen prozor” i “Septembar”. One su dobile potrebnu injekciju patosa i tuge koja se događa sada i ovdje, pogotovo “Stranci u noći”.

Jazz orkestar HRT-a i Danijel Čačija u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (Foto: Renato Branđolica / HRT)

Predložak za aranžmane bio je diskografski projekt star desetak godina (i Porinom nagrađen), pod imenom “HGM Plays The Music Of Ivo Robić”. Vokalist je također bio Danijel Čačija, a HGM Jazz orkestar je u ovoj večeri zamijenjen HRT Jazz orkestrom. Redoslijed pjesama bio je vrlo sličan, s tim da zaključak regularnog dijela sa “Samo jednom se ljubi” i “Beli Zagreb” na bisu primjerenije stavljaju točku na koncert.

Svojevrstan plus večeri bila je interakcija dirigenta Mirona Hausera i Danijela Čačije. Uz dobroćudno međusobno podbadanje, Čačija i Hauser su pretvorili susret s pjesmama Ive Robića u druženje s pjesmama Ive Robića. U tom druženju su najviše pažnje privukli razigrani puhači, što možda i nije iznenađenje ako znamo da su oni i najbrojniji u sastavu.

Jazz orkestar HRT-a i Danijel Čačija u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (Foto: Renato Branđolica / HRT)

Čačija nije oklijevao “scatati”, no potpisnik ovih redaka to ipak nije zazvučalo kao nešto neophodno Robićevim pjesmama. Isto tako, za pjesmu “Sedamnaestogodišnjoj” možda postoje i bolji načini za interpretaciju od prikazanih. No, razloga za veselje nakon ovakve večeri je mnogo više nego za grintanje: “Srce, laku noć”, “Morgen” i “Beli Zagreb” su bili vrhunci večeri posvećene istinskoj legendi hrvatske zabavne muzike.

Nakon kajkavske “Beli Zagreb” večer je završila nakon otprilike sat i pol “čiste igre”. Razigrani, radosni trenuci muziciranja su ukorak išli s Robićevim elegantnim glazbenim stilom i uglavnom ga suvislo obogaćivali.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X